2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Sok a visszatérő a foglalkozásokon

Intenzív háromhetes fejlesztő tréninget tartanak Csíkszeredában a Gyulafehérvári Caritas és a Pro Educatione Egyesület közreműködésével és támogatásával a magyarországi Pető Intézet munkatársai. A csoportos és egyéni foglalkozásokon a sérült felnőttek és kiskorúak mozgását, beszédét, értelmi szintjét fejlesztik a pedagógusok. A konduktív pedagógia módszerével nagymértékben fejleszthető az érintettek szociális képessége és önellátása – állítják a konduktorok.

Fejlesztő foglalkozáson részt vevő kisgyerek. Nemzetközi elismerésnek örvend a Pető-módszer Fotó: Balázs Árpád
Fejlesztő foglalkozáson részt vevő kisgyerek. Nemzetközi elismerésnek örvend a Pető-módszer Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]H[/dropcap]argita megyében két helyszínen, Csíkszeredában és Gyergyó­szent­miklóson tartanak háromhetes foglalkozást a Pető Intézet munkatársai.
– Tavaly érkezett először a térségbe a Pető Intézet, akkor 26 gyermek volt a csíkszeredai foglalkozásokon, többségük központi idegrendszeri, illetve gerincproblémákkal, a felnőtteknél pedig nagyon gyakoriak voltak a Parkinson-kóros, szklerózis multiplexes, illetve a stroke-os betegek. A jelenlegi páciensek között nagyon sokan vannak olyanok, akik már tavaly megismerkedtek a Pető-módszerrel és idén folytatják az akkor elkezdett programot – mondta lapunknak Szász Emese projektfelelős.
A Pető-módszer egyedülálló hatékonyságát a csoportterápiában végzett összetett: a beteg mozgására, beszédére és értelmére egyformán produktív pedagógia adja.
– A teljes tehetetlenségből is kimozdítjuk a betegeket, az már nagyon nagy előrelépés, ha egy fekvő gyermeknél elérjük, hogy felüljön, kezébe vegyen dolgokat, esetleg egyedül étkezzen. A tavalyi foglalkozásokon részt vevő gyermekeknél nagyon sok fejlődést tapasztalunk, nagyon örvendünk annak, hogy a szülők otthon is folytatták a közös munkát és a gyermekekkel gyakoroltatták az itt tanult mozgásmintákat – részletezte Németné Szüle Krisztina csoportvezető konduktor.
A Pető Intézet és Főiskola konduktor szakembereit Európában és világszerte ismerik és elismerik. Dr. Schaffhauser Franz rektor kezdeményezésével és a magyar állam támogatásával tavalytól Erdélyben is lehetőség nyílt arra, hogy a központi idegrendszeri mozgássérültek részesülhessenek ebben a fejlesztési módszerben. Csíkszeredában július 31-ig összesen 25 kiskorú és 20 felnőtt vesz részt a foglalkozásokon.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb