Sok a tej, egyre nagyobb gond a tárolás

Ezerliteres hűtőtankot vásárolt a gyimesfelsőloki gazdaegyesület

138

Nő a begyűjtött tejmennyiség, így a csíkszeredai tejüzemtől kölcsönbe kapott tartályok mellett bővíteni kényszerül saját tulajdonú hűtő- és tárolókapacitásait a Gyimesfelsőloki Állattartó Gazdák Egyesülete. A napokban beszerzett ezerliteres hűtőtartállyal az egyesület jelenleg 4 ezer liter tej higiénikus elhelyezését tudja saját eszközeivel megoldani, ám a nyári időszakban kétszer ennyire is igény lesz.

Száradó tejesedények. Közel 200 tejtermelőtől gyűjtik be az alapanyagot a gyimesfelsőloki gazdaegyesületek Fotó: Domján Levente

Ezerliteres hűtőtank beszerzésével immár 4 ezer literre bővült a gyimesfelsőloki tejbegyűjtő csarnok saját eszközökből biztosított tejtárolási kapacitása, de ez még mindig nem elég: a biztos, független működéshez újabb hűtőtankok kellenének. Az egyesületi tulajdonban levő tejbegyűjtő központ ugyan a napi 4 ezernél jóval nagyobb mennyiségű tej befogadására is képes, ám ezt a csíkszeredai tejfeldolgozótól ideiglenesen kölcsönbe kapott hűtőtartályokkal oldják meg – tájékoztatta lapunkat Póra Pál Mátyás, a Gyimesfelsőloki Állattartó Gazdák Egyesületének elnöke. Az egyesületi vezető elmondta, az újonnan beszerzett ezerliteres űrméretű hűtőtankot pályázati úton, a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületétől elnyert támogatásból vásárolták: a 24 ezer lejbe került hűtőtartály beszerzéséhez a Vidékfejlesztési Egyesület 11 760 lej vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. Póra nem titkolta, saját tulajdonú tárolókapacitásaik bővítését jövőre is folytatnák: egy ezerliteres űrméretű hűtőtankra még mindenképp szükségük lenne.
A napokban üzembe állított új eszköznek különösen a nyári, tejbőségesebb időszakban veszik nagy hasznát az állattartók, amikor a gyimesfelsőloki gazdaegyesületnek nemcsak a megnövekedett tejmennyiség tárolásáról, hanem a termelőktől beérkező friss fejés mihamarabbi visszahűtéséről is gondoskodniuk kell. Az egyesülethez télen 3-4 ezer liter tej, ám a nyári hónapokban 8-9 ezer, de akár napi 10 ezer liter tej is beáramlik. – Nagyon fontos, hogy nyáron legyen egy tartaléktartályunk, amivel meghibásodás vagy javítás esetén helyettesítjük a kiesőt – tette hozzá Póra.
A 2002-ben alakult gyimes­felsőloki állattartók egyesülete ugyan csak harminc tagot számlál, ám az egyesület szervezett tejbegyűjtő és -értékesítő tevékenységén keresztül közel kétszáz tejtermelő jut rendszeres tejpénz-bevételhez.
– Közel kétszáz termelőnk van. Ha igény van rá, minden patakra elmegyünk, akár 2 liter tejért is, Gyimesfelsőlok valamennyi településrészéről, sőt a Szépvízhez tartozó Bükkloka néhány gazdaságából is mi visszük el a tejet, így az időben begyűjtött tejmennyiség higiénikus tárolásával a tejminőségért is sokat tehetünk, ezáltal jobb árat is tudunk kapni érte – hangsúlyozta Póra Pál Mátyás.
A térségi tejcsarnokba begyűlő tejmennyiséget a Covalacttal kötött szerződés alapján a csíkszeredai tejüzem járműve szállítja el: az öt évre kötött tejfelvásárlási megállapodás 2022-ben jár le. A felvásárlási ár télen és nyáron is a szerződésben referenciaként rögzített tejvolumen mennyiségének és minőségének függvényében változik. Póra eredményként könyveli el, hogy túltermelés esetén, a szerződésben foglaltak fölötti tejmennyiségért – ami döntően a nyári időszakban keletkezik – az egyesület már nem 50, hanem literenként 80 banis árat tudott kialkudni: az elszámolásnál már idén nyáron a magasabb árat alkalmazták és fizették ki a gazdáknak. Az alapár egyébként a nyári hónapokban 90 bani, a november és február közötti hónapokra számított téli időszakban, bónuszokkal együtt pedig 1 lej fölött alakul. A nyári túltermelést egyébként a téli négy hónap alatt termelt mennyiséget 40 százalékkal meghaladó tejvolumenre kalkulálják – szögezte le az egyesületi vezető.

Vidékfejlesztési Egyesület: holnap lejár a pályázati határidő 

December 14-ig, azaz legkésőbb holnapig pályázhatnak Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének második, idei utolsó kiírására a fejleszteni kívánó, eszközvásárlási támogatásra vágyó, tejbegyűjtőt vagy zöldség-gyümölcs feldolgozót működtető gazdaegyesületek. A közhasznú egyesület idei második pályázati kiírásán az előző pályázati felhívásból felhasználatlanul maradt támogatási forrásait hirdette meg. A megyei érdekeltségű, vagy a helyi juh-, kecske- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek tejbegyűjtő csarnokaik modernizálására, új tejhűtőtartályok vagy tejminőség-ellenőrző készülékek vásárlására pályázhatnak: a rendelkezésükre álló keretösszeg ez alkalommal 48 ezer lej. A másik kiírás a gyümölcs- és zöldségtermesztő, illetve -feldolgozó egyesületnek szól: a beruházás legtöbb 49 százalékára rúgó vissza nem térítendő támogatást közösségi konyhák felszerelésére, kukták, gyümölcsprések, különböző csomagolóanyagok, inox berendezések vásárlására, valamint a zöldségtermesztést segítő öntözőrendszerek kiépítésére fordíthatják. A megpályázható támogatási keretösszeg esetükben meghaladja a 108 ezer lejt. A pályázatokat a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesülete december 14-ig, míg az elszámolások benyújtásának határidejét 2019. márciusának végéig szabták meg.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek