Sok a szemét a Gyilkos-tónál

A környezet megóvására szólítják a turistákat

212

Ne szennyezzék a környezetet, ne dobjanak el szemetet a természetben – erre kéri a turistákat és helybélieket a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park vezetősége, a térségben ugyanis nagyon sok a szemét.

Önkéntesek rendszeresen takarítanak. Ez viszont nem elég Fotó: Simon László

A látogatóba érkező turisták, valamint a helybéli lakosok és a Gyilkostó üdülőtelepen működő cégek is felelősek azért, hogy helyenként szeméttel szennyezett a természetvédelmi terület – mondta el Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatója. Mint kifejtette, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba érkező turisták gyakran kidobják autójukból a hulladékot, csomagolóanyagokat, palackokat. Arra kéri őket, óvják ezeket a gyönyörű természeti kincseket, ne dobják a szemetet az erdőbe, hanem vigyék el a legközelebbi szemétgyűjtőig vagy kukáig.
Elmondta azt is, a helyi önkormányzat is több kukát helyezhetne ki, viszont a Gyilkos-tó környékén, a turistaútvonalakon nem mutatna jól a túl sok kuka. Hegyi szerint a külföldi nemzeti parkokban sem jellemző, hogy egymást érnék a szemétgyűjtők, inkább a parkolók környékén vannak elhelyezve azok. A megoldás az, hogy a kiürült palackot, zacskót vissza kell tenni a hátizsákba, s az arra kijelölt helyen dobni el. Az igazgató szerint a külföldön vendégmunkásként dolgozók ott betartják az ilyen szabályokat, s jó volna, ha itthon is betartanák.
Problémát jelent az is, hogy a helyi lakosok és cégek is jelentős mennyiségben dobnak el szemetet a védett területeken. Hegyi azt mondta, sokan nem kötnek szerződést a szemétszállító vállalattal, s ezért dobják a háztartási hulladékot az erdőbe. Egyes cégek pedig csak kis mennyiségre kötnek szerződést, a többit pedig a nyilvános helyeken elhelyezett kukákba dobják vagy a természetbe. Az igazgató felhívja figyelmüket, hogy ők tulajdonképpen a csodás környezetnek köszönhetik megélhetésüket, az ide látogató turisták pedig nem akarják látni a sok kidobált szemetet.
A nemzeti park munkatársai, valamint önkéntesek rendszeresen szerveznek szemétgyűjtő akciókat, a régi alagút közelében található szakadékból például hegymászó felszerelést használva tudták kiszedni a szemetet, s a patakokból időnként több zsák műanyag palackot gyűjtenek össze.
A park vezetője azt reméli, sikerül megfékezni a szemetelést térfigyelő kamerák felszerelésével. Akár 10 ezer lejes bírsággal is sújthatják azt, akit tetten érnek, hogy szemetet dob el a természetvédelmi területeken.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.