Sok a rongálás

Kétévesek a cserekönyv-kuckók

69

A Spektrum Oktatási Központ két évvel ezelőtt helyezett el cserekönyv-kuckókat a csíkszeredai köz­ponti parkban. Az olvasást nép­szerűsítő kezdeményezés so­kaknak elnyerte tetszését, azon­ban hamar kiderült, hogy a rongálást sehogy nem lehet megakadályozni. Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója elmondta: felmerült az is, hogy a Szabadság térre költöztetik a házikókat, mivel ott kamerák vannak felszerelve.

Fotó: Szőke Zsuzsa

Rendhagyó akció indult el Csíkszeredában két évvel ezelőtt: a Spektrum Oktatási Központ jóvoltából három cserekönyv-kuckót szereltek fel a központi parkban. A szervezők a nevelés és az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése érdekében helyezték el az üvegablakkal ellátott faházakat, amelyekben magyar, román és angol nyelvű kiadványok várnak új tulajdonosaikra.
Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója az eddigi tapasztalatokat összegezve elmondta: a rongálást nem lehet kivédeni, átmeneti megoldást csak a javítások jelentenek.
– Gyakran betörik az üveget, vagy letörik az ajtót, de olyan eset is volt, amikor valaki felborította az egyik kuckót. A tetteseket egyetlen alkalommal sem tudtuk kézre keríteni, pedig még egy öntudatos csíkszeredai lakos feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen – közölte Lá­zár Csilla.
Mint elmondta: arra is gondoltak, hogy a Szabadság térre költöztetik a házikókat, ezen a helyszínen ugyanis több kamerával is figyelni lehetne a cserekönyv-kuckókat, de a központi parkban erre nincs lehetőség.
– Nem szerelhetünk térfigyelő kamerákat közterületre, ezt csak az önkormányzat tudná megoldani. Mégis úgy gondolom, hogy a könyvkuckók valódi helye a parkban van, ezért egyelőre ott maradnak – mondta a Spektrum Oktatási Központ ügyvezetője.
Lázár Csilla megjegyezte: a negatív tapasztalatok ellenére is vannak, akik rendeltetésük szerint használják a kuckókat, és nem csak elviszik, de hoznak is jó állapotban lévő könyveket.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek