Sok a náthás, influenzás beteg

A székelyudvarhelyi kórházban is felfüggesztették a beteglátogatást

191

Jelentősen emelkedett múlt héten Hargita megyében a felső légúti megbetegedéssel küzdők száma. A tanintézetek jelentései szerint vannak óvodák, iskolák, ahol alig hiányoznak gyermekek nátha, illetve influenzára utaló tünetek miatt, de olyanok is, ahol több mint harminc beteg gyereket szűrtek ki tegnap. Keddtől a székelyudvarhelyi kórházban is felfüggesztették a beteglátogatást.

Két kórházban már tilos a látogatás. Ennél is van rosszabb forgatókönyv Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint múlt héten a megyében 1505 személy fordult háziorvosához felső légúti megbetegedés miatt. Az előző heti 963-hoz viszonyítva ez jelentős emelkedés, a két héttel korábbi esetszámnál pedig kétszer nagyobb. A tüdőgyulladások száma nem emelkedett jelentősen, múlt héten 69 személyt diagnosztizáltak ezzel a megbetegedéssel, korábban pedig 59-et. Tegnapig a megyében 44 influenzás esetet igazoltak.

Megbetegedés-gócok óvodákban, iskolákban
A tanintézetekben naponta próbálják kiszűrni és hazaküldeni a beteg gyermekeket. Ahol dolgozik egészségügyi szakember, ott ők végzik ezt a munkát, ahol nem, ott megadott tünetcsoport jeleit keresve a pedagógusok nézik meg a gyermekeket. Naponta összesítik az eseteket, és közlik az esetszámokat a tanfelügyelőségnek.
A tegnapi összegzés szerint a megyebeli tanintézetekből 2456 diák hiányzott, öten fekszenek kórházban valamilyen megbetegedés miatt és 203 gyermeknél találtak influenzára utaló tüneteket. A számok azt mutatják, hogy ahol jelen van a betegség, ott többeket érint: vannak olyan iskolák, ahonnan egy beteget sem jelentettek, de olyanok is, ahol több mint húsz influenza-gyanús eset van.
A csíkszeredai Micimackó Napköziből például 25 beteg gyermeket vezettek be a statisztikába tegnap, a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskolában pedig 31, az influenza tüneteit mutató diákot vettek számba ugyancsak tegnap.

Székelyudvarhelyen sem lehet látogatni
Tegnap a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban is felfüggesztették a beteglátogatást. Lukács Antal, a kórház vezetője közölte, a korábbi, a beteglátogatást szigorító intézkedéseket a látogatási lehetőség teljes beszüntetésével váltották fel, miután az egészségügyi hatóságok átiratban szólították fel erre a kórházukat.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban már korábban látogatási tilalmat rendeltek el. A gyergyószentmiklósi kórházban felére csökkentették a látogatási időt, a maroshévízi kórházban pedig egy órára korlátozták azt – tudtuk meg a kórházak vezetőitől.
Emellett más óvintézkedéseket is hoztak a betegek védelméért, Maroshévízen például a védőfelszerelés – arcmaszk és egyszer használatos papucs – alkalmazása mellett egy pácienshez csak egy látogató mehet be egyszerre.

Nőtt a halálesetek száma
További hat, az influenzához köthető haláleset történt Romániában – adta hírül tegnap az Országos Közegészségügyi Intézet fertőző betegségeket felügyelő országos központja. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint idén eddig az országban 54 személy vesztette életét az influenza miatt. Az utóbbi hat esetben az A típusú influenzavírus jelenlétét állapították meg, az elhunytak egyike sem kapott védőoltást ezen megbetegedés ellen, és társbetegségekben is szenvedtek.
Ugyanakkor lapzártáig tegnap még nem jelentették be, hogy influenzajárvány van az országban. Sorina Pintea tegnap azt mondta, összesítik az adatokat és estére ígért tájékoztatást. Ahhoz, hogy egy országban az influenzajárvány fennállását megállapítsák, számos, az Egészségügyi Világszervezet által lefektetett kritériumnak kell teljesülnie, így például akkor beszélnek a szakemberek járványról, ha három egymást követő héten az előrejelzettnél magasabb az esetek száma, illetve, ha minden százezer lakosra 1500 influenzás eset jut – vázolta a Hotnews.ro.
Cikkük szerint Sorina Pintea egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, a járvány megállapítása sem jelent az eddiginél több, illetve másabb intézkedést, hisz az influenza terjedésének visszafogására szükséges óvintézkedéseket eddig is meghozták. Nem fognak iskolákat bezárni, csak esetenként, ha egy tanintézményben túl sok a beteg. A miniszter korábban kifejtette: az iskolák, illetve egy-egy osztály esetében kérhetik a tevékenység felfüggesztését akkor, ha a gyermekek 20 százaléka vagy annál többen hiányoznak influenza miatt.

A már ismert tanácsok

Az influenza esetenként súlyos következményeit, illetve szövődményeit megelőzendő az egészségügyi tárca azt tanácsolja, hogy forduljon a háziorvosához az, akinek erre a vírusos fertőzésre utaló tünetei vannak, tehát felső légúti panaszok, több napig tartó magas láz, fejfájás, levertség. A beteg ne menjen közösségbe, használjon egyszer használatos zsebkendőt tüsszentéskor vagy köhögéskor. A megelőzés érdekében ajánlják a gyakori kézmosást és a zsúfolt helyek elkerülését is. A munkaközösségekben, osztályközösségekben továbbra is végezni kell a napi szűrővizsgálatokat. Ebben az időszakban is ajánlják még az influenza elleni védőoltás megvásárlását és beadatását, a szakemberek szerint ugyanis ez a vírusos megbetegedés még hetekig, akár hónapokig jelen lehet a térségben, tehát nem késő védekezni ellene.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek