Sok a bántalmazott gyermek

58

Egy hazai civil szervezet felmérése szerint tavaly a gyermekekkel szembeni visszaélések leggyakoribb formája az érzelmi bántalmazás volt, ezt követi az elhanyagolás és a fizikai zaklatás.

Gyermekekkel szembeni visszaélésekre vonatkozó adatokat tett közzé az Asociaţia Telefonul Copilului nevű civil szervezet. Az egyesület adatai szerint 2017-ben a leggyakoribb visszaélés a gyermekekkel szemben az érzelmi bántalmazás volt (34,81 százalék), ezt követte az elhanyagolás (30,52 százalék) és a fizikai zaklatás (22,46 százalék).
A legtöbb esetben – 80,84 százalék – a gyermekkel szembeni visszaélés a családban történt, 11,63 százalékban közterületeken, 4,90 százalékban iskolában és 2,63 százalékban a gyermekotthonokban, szociális ellátó központokban. Az agresszor az esetek 75 százalékában a szülők vagy valamelyik szülő volt, 8,36 százalékban egy más felnőtt, 7,72 százalékban gyerek, 2,45 százalékban a bántalmazott gyermek valamelyik rokona, 6,47 százalékban pedig mások (szülő élettársa, tanár, egészségügyi asszisztens, szociális gondozó).
Az egyesület szakemberei 6277 esetben nyújtottak pszicho­lógiai vagy jogi tanácsadói segítséget a betelefonálóknak, ez 46 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest, amikor ez az szám csak 4277 volt.
A ’bullying’ típusú zaklatásokra 87,62 százalékban az iskolákban, óvodákban került sor, 12,38 százalékban pedig az online felületeken és közterületeken.
Aggasztóan megnövekedett azoknak a száma, akik idegen részéről történő szexuális zaklatás miatt fordultak az egyesülethez: tavaly az agresszorok 53,73 százaléka a gyermek társadalmi környezetén kívüli személy volt, míg tavalyelőtt ez az arány 28 százalék volt. Az áldozatok zöme lány (65,68 százalék), és 62,68 százalékuk vidéki környezetben él.
Megyei leosztásban a gyermekek elleni legtöbb visszaélés Vrancea, Constanţa, Teleorman, Vaslui, Buzău, Iaşi, Ilfov, Dolj, Neamţ megyében történt, illetve Bukarest második kerületében.
A legkevesebb gyermekbántalmazást Hargita, Bihar, Szilágy, Mehedinţi, Brăila, Tulcea, Szatmár, Maros, Suceava és Krassó-Szörény megyéből jelezték.
A gyermekek európai segélyhívószáma a 116 111.

Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.