Slam poetry bajnokság előválogatója

Csíkszeredában is mikrofont ragadtak

50

A The Nest idén sem hagyja slam poetry nélkül a műfaj iránt érdeklődő közönségét. Az idei bajnokság előválogatója Kolozsvárról indult, és Marosvásárhely, illetve Székelyudvarhely után Csíkszeredába is megérkezett. A szombati versenyre 19 lelkes fiatal jelentkezett, akik közül öten jutottak tovább a nyári döntőbe. Járai Richárd, az est házigazdája lapunknak elmondta: az erdélyi slam poetry legfőbb célja a fiatalok ösztönzése a kritikus gondolkodásra és önmaguk felvállalására.

Szombat este ismét mikrofont ragadhattak a slam poetry műfaj kedvelői Csíkszeredában. A Grund már megszokott helyszínéül szolgált a kolozsvári Nest – fiatal művészek és művészetkedvelők csoportja – által szervezett slam poetry bajnokság előválogatójának. Az idei verseny Kolozsvár, Marosvásárhely és Székelyudvarhely fiataljait karolta össze, de nem okozott csalódást a megyeszékhelynek sem.
Szombat este ugyanis 19 lelkes csíki állt a mikrofonállvány elé, és közölte – olykor nyomdafestéket nem tűrő stílusban – a társadalommal, párkapcsolatokkal, a közösségi médiával, valamint a politikával kapcsolatos véleményét. Ezen szövegeket pedig egy öttagú zsűri véleményezte. A numerikus értékelés során 1-től 10-ig terjedő skálán kellett elérni a legmagasabb pontszámot. A zsűri szakmai vezetője André Ferenc költő volt, négy személy pedig a nézők közül pontozhatott.
A fellépőknek 3 perc 15 másodperc állt a rendelkezésére, az időkorlát meghaladása pedig pontlevonást eredményezett. A több mint két órán át zajló csíkszeredai előválogatóból öten jutottak tovább, ők nemcsak a kolozsvári döntőn vehetnek részt, de Double Rise fesztiváljeggyel is gazdagodtak.
Járai Richárd, az est házigazdája lapunk érdeklődésére elmondta: az erdélyi slam poetry legfőbb célja a fiatalok ösztönzése a kritikus gondolkodásra és önmaguk felvállalására.
– Szeretnénk kimozdítani a nézőket a komfortzónájukból, és arra sarkallni őket, hogy minél többen álljanak színpadra. Csíkszeredában mindig nagyon befogadó közönséggel találkozunk, és úgy érezzük, mintha otthon lennénk. Nagyon nagy potenciál van a megyeszékhelyen, annak ellenére, hogy nem egyetemorientált város – mondta a házigazda.
Járai arról is beszélt, hogy milyen a rossz slam szöveg. Mint mondta, a közönség egyértelműen érzi, ha valami félrecsúszott, és azonnal reagál a hallottakra.
– Szerintem a rossz slam akkor kezdődik, amikor valaki szélsőségesen és ócskán próbálja elmondani a véleményét. De talán még ennél is rosszabb az, amikor már semmiről sem szól a szöveg, és senki nem tudja megfejteni, hogy mit akar az előadó. Mindez viszont nagyon ritkán fordul elő, nem is találkoztunk hasonlóval az elmúlt években – fejtette ki a házigazda.
Az idei erdélyi slam poetry bajnokság előválogatóján közel hetven versenyző vett részt, akik közül négyen Kolozsvárról, öten Marosvásárhelyről, négyen Székelyudvarhelyről és öten Csíkszeredából erősítik majd a döntőt. Mint megtudtuk, a X. Kolozsvári Magyar Napok keretében mérhetik össze tudásukat a továbbjutott fiatalok.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek