2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Sirály – formakeresés figurásan

A világ egyik legjátszottabb drámáját, a Sirály című Csehov-darabot viszi színpadra a gyer­gyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Az október 3-án bemutatandó darabban a teljes társulat, valamint vendégművészek is részt vesznek. Az előadást október 9-én, a Székelyföld Napok keretében is játsszák.


A darab bemutatóját eredetileg márciusra tervezték, azonban a járvány okozta korlátozások miatt ez nem történhetett meg; szeptemberben újraindították a próbafolyamatokat, hiszen Csehov drámái megkerülhetetlenek egy színház, egy színész és egy rendező életében – mondta el sajtótájékoztatón Albu István színházigazgató, a darab rendezője.

A hagyományokkal gyökeresen szakító új típusú dráma 1896-os első bemutatóján megbukott. A darab alapját képező formakeresés, ahogy egy fiatal, lelkes, újítani vágyó művész valahol az isten háta mögött próbál új formákat találni és kidolgozni, sikertelenül – ugyanez történik a darabbal is, de csak az első alkalommal, hiszen két évvel később, új szereposztással világsikerré válik. Számos adaptációja, filmváltozata készült el azóta, népszerűsége ma is töretlen.

– Egy tételből indultam ki, amely az előadás elején el is hangzik: új formák kellenek, ha ezek nincsenek, ne is legyen semmi! Ezzel szemben a darab végén Trepljov, a szárnyait bontogató, fiatal író már másként vélekedik, azt mondja, teljesen mindegy a forma, a lényeg, hogy az ember amikor alkot, hagynia kell, hogy minden szabadon áramoljon a lelkéből. Az előadást erre a tételre próbáltuk felépíteni, ennek a bizonyítása zajlik, majd a végén le lehet vonni a következtetést, hogy a tétel talán hamis. Emellett a darab egyszerűségét éreztük nagyon fontosnak, így az előadás háromnegyede nem a színpadon, hanem a nézőtér első felében játszódik, a színpad, mintegy álomvilág, kap kiemelt szerepet – mondta el az előadás kapcsán Albu István rendező.

A drámában Nyina szerepét kettős szereposztásban játssza Szi­lágyi Míra és Sosovicza Anna.

– Nagyon izgalmas és nehéz feladat volt a karakter megalkotása: egyrészt látni kívülről a kollegámat, amint ugyanazt csinálja, amit én, ugyanazokat az utakat kell bejárnia, ugyanaz a karakter, és mégis máshogy éli meg, máshogy láttatja Nyinát, hiszen teljesen más a személyiségünk – osztotta meg tapasztalatait Sosovicza Anna.

A Sirály díszlet- és jelmeztervezője a visszatérő Márton Erika, zeneszerzője Bocsárdi Magor, képzőművészei Ferenczi Zoltán, Huszár Kató, Incze Szabolcs és Sikó Dorottya, valamint dramaturgja Keresztes Franciska, a színház irodalmi titkára.

A bemutató előadást október harmadikán, szombaton este hét órától játsszák a nagyteremben, október kilencedikén, pénteken ismét műsorra tűzik a Székelyföld Napok keretében.

A társulat októberben pótolja az elmaradt gyermek- és ifjúsági bérletes előadásokat: az óvodások megtekinthetik a János vitézt, a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, a nagyobbaknak pedig a Csillagszív című darabot játssza a társulat.

Ugyanebben a hónapban nézhetjük meg a Gyulai várszínház vendégelőadását is: a Karády zárkája című zenés monodrámát október 17-én tűzik műsorra Bartha Boróka előadásában. 

Emellett régebbi előadásokat is felújítanak, az első a sorban az Abigail bulija lesz: a három Hargita megyei színház közös produkcióját október végén láthatják a nézők.

Jegyek kaphatók a www.bilet­master.ro oldalon, valamint a színház előterében lévő jegypénztárban hétköznapokon 15 és 19 óra között.

Az októberi műsorterv a www.figura.ro oldalon, valamint a társulat közösségi oldalán is megtalálható. 


Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb