Siklódy Lőrincnek állítottak emléket

30

A gyergyóditrói születésű, Budapesten alkotó néhai szobrászművész, Siklódy Lőrinc emlékére avattak kopjafát a magyar főváros 8. kerületében, Józsefvárosban. Az emlékoszlop készítője ugyanaz a gyergyóditrói Petres Lajos, aki a júniusi falunapok alkalmával felavatott kopjafát – a Józsefvárosban található faragott oszlop mását – is megalkotta. A nemzeti összetartozás jegyében zajló avatóünnepségre küldöttség utazott Gyergyóditróból. Puskás Elemér, a község polgármestere lapunknak megjegyezte: bizony nem merül feledésbe Siklódy Lőrinc neve és munkássága.

A Budapesten élő dr. Láng Péter, a néhai Siklódy Lőrinc keresztfia – egy gyergyószentmiklósi származású hölgy segítségével – kereste fel a gyergyóditrói polgármesteri hivatalt azzal a javaslattal, hogy közösen, mindkét településen állítsanak emléket Siklódy Lőrincnek. Gyergyóditróban már júniusban felavatták a Budapest VIII. Kerület finanszírozásával elkészített kopjafát, most pedig a magyar fővárosban is faragott oszlop állít emléket a szobrászművésznek.
A Százados úti művésztelepen, Siklódy többéves alkotóhelyén tartott avatóünnepségen többek között Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere, a községben található Siklódy Lőrinc Általános Iskola igazgatója, Puskás Anna, a kopjafák készítője, valamint dr. Láng Péter vett részt. Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta beszédében, majd mind a kopjafánál, mind Siklódy Lőrinc – a Fiumei úti sírkert művészparcellájában található – végső nyughelyénél elhelyezték a kegyelet koszorúit.
– Mindez nagyon sokat jelent Gyergyóditrónak, Siklódy Lőrinc bebizonyította, hogy egy kis településről indulva is naggyá lehet válni – jegyezte meg lapunknak Puskás Elemér.
Siklódy Lőrinc szobrászművész 1876. szeptember 17-én született Gyergyóditróban, és olyan munkák kapcsolódnak a nevéhez, mint a kecskeméti Katona József-síremlék vagy a soproni Honvéd-emlék.
A szobrászművész 1945 szeptemberében hunyt el Budapesten.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek