Sikerrel zárult a konferencia

A tudomány napja

525

Minden alkalommal újabb sikereket ér el a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia. Az előző évekhez képest beadott dolgozatok száma idén 56, amelyet 62 diák 35 témavezető segítségével 10 különböző szekcióban kutatott és mutatott be tegnap. Minden hatodik diák jelölést kapott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, így összesen tíz hallgató viheti tovább dolgozatát a 2021-ben megrendezendő konferenciára.

Átadták a TDK-díjakat a hallgatóknak Fotó: László F. Csaba

A Kari Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK) az egyetem nemrég elkészült emeletén, a 700-as teremben nyitották meg. Elsőként dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese szólt a résztvevőkhöz.
– A tudományt ünnepeljük ma a csíkszeredai karon, a TDK a magyar nyelvű felsőoktatás, így a Sapi legszélesebb, a legátfogóbb tehetséggondozási formája. A TDK az önképzés és a tudóssá nevelés színtere. Keretet ad a hallgatók számára az első saját tudományos élmény megszerzésére. Önismereti út, tréning. A Csíkszeredai Kar idei, tizennyolcadik tanévében immár tizenhatodik alkalommal szervezik meg, úgyhogy elmondhatjuk, hogy része lett a megalakult egyetem, intézmény kultúrájának – fejtette ki ünnepi beszédében Mara Gyöngyvér.
Dr. Pap Levente dékánhelyettes elmondta, hogy évről évre egyre nagyobb sikere van az eseménynek. A Csíkszeredai Kar mint házigazda rendkívül örül annak, hogy május hónapban két fontos rendezvénye van az egyetemnek, legalábbis a diákok szempontjából: a TDK és a diáknapok.
– Örvendetes tény, hogy mindkét esemény egyre népszerűbb. A 10 szekció és a több mint 60 diák, akik részt vesznek a konferencián, bizonyítéka annak, hogy a TDK igencsak népszerű, az eredmények bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei magyarság felsőoktatási intézményeinek versenyében is megállják a helyüket és díjakban részesülnek – fogalmazott Pap Levente.

Mihály Gergő HÖK-elnök gratulált a hallgatóknak a sok fáradalmas munkáért, amelynek eredményeibe alkalma volt betekintést nyerni. Elmondta, hogy minden évben új mérföldkőhöz ér a Tudományos Diákköri Konferencia, mert előadóként, zsűriként, szervezőként együttes munkával emelik a rendezvény színvonalát.
Dr. Máthé István, a Kari Tudományos Tehetséggondozási Bizottság elnöke szerint a kezdetektől fogva fontos volt az egyetem életében a diákok megismerési vágyának, kutatói tevékenységének támogatása. A kar oktatói közt akadnak olyanok, akik kutatói pályájukat a TDK-n kezdték. Ez is azt mutatja, hogy a kutatói tevékenység sok irányban kamatoztatható.

A 16. Kari Tudományos Diákköri Konferencia első díjazottjai szekciónként:
Társadalomtudományok szekció: Benedek Ákos, illetve Sebő Csongor-József;
Média- és kommunikációtudomány szekció: Bagoly Annabella;
Tanulás- és tanításmódszertan szekció: Gere Emese;
Nyelvészet- és fordítástudomány szekció: Barabás Andrea-Zsófia;
Irodalomtudomány szekció: Balla Éva-Nóra;
Irodalmi alkotások és műfordítások szekció: Borsos Ágota;
Gazdaságtudományi és gazdasági informatika szekció: Mihók Szidónia;
Üzleti tudományok szekció: Ferenc Márta;
Biokémia és biotechnológia szekció: Váncsa Klára;
Környezettudományi szekció: Kovács Károly.

A díjazottak közül a 2021-es OTDK-ra tíz hallgató munkáját jelölték – nem feltétlenül csak a szekciónkénti első díjazottakat.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek