2021, január 18, hétfő.

Sikeresnek bizonyult a gyümölcsfeldolgozó

Nemcsak a kipréselt gyümölcsök mennyiségében lehet mérni a Csíkvacsárcsiban működő gyümölcsfeldolgozó sikerét. A helyi kertek gondozottságában is látszik, hogy jobban értékelik a gyümölcsöt a gazdák. A közbirtokosság által létrehozott konyhában már az új idényre készülnek.

Szőcs László a passzírozás utáni száraz magokat mutatja. Eredményes munka
Szőcs László a passzírozás utáni száraz magokat mutatja. Eredményes munka

[dropcap]E[/dropcap]gyértelmű siker volt a gyümölcsfeldolgozó elindítása Csíkvacsárcsiban – véli Szőcs László. Csíkvacsárcsi közbirtokosságának elnöke elmondta: elsőként egy nagy méretű kuktát pályáztak a megyei tanácstól, ezzel kezdték meg a tevékenységet, majd később egy passzírozót és egy gyümölcsprést is vásároltak pályázati pénzből.
– A gyümölcslevek készítésének hatására a kertek is gondozottabbak lettek – mondta az elnök. – Eddig az árnyékért ültették a gyümölcsfákat az udvarra mifelénk, a feldolgozással a gyümölcsnek is lett értéke – jegyzi meg. Tavaly nemcsak a településről, de a környékről is hoztak gyümölcsöt feldolgozásra a gazdák. Senkit nem utasítottunk vissza – hangsúlyozta az elnök.
Idén elsőként meggyet passzíroztak, a gép ezúttal is szépen dolgozott, mondja az elnök, miközben a száraz magokat mutatja.
Vacsárcsiban, az eredetileg garázsnak épített ingatlant alakították át az új funkciónak megfelelően. A konyha jelenlegi berendezése mellé idén töltőrendszert is szeretnének vásárolni, ugyanakkor egy hűtőkamrát is felszerelnek.
– Mivel a közbirtokosságnak nincs saját gyümölcsöse, ezért eladásra nem termelnek. A lakosságot szeretnénk maximálisan kiszolgálni a berendezésekkel. A konyhában ezért az egyéni igényeknek megfelelően készítettek leveket már tavaly is, így volt, aki céklás almalevet vagy éppen szőlős almalevet készített – tette hozzá.
A konyhát a közbirtokosság cége a Rez-Köd Forest Kft. működteti és a közgyűlés által megállapított díjszabások alapján lehet igénybe venni a szolgáltatásokat – mondta az elnök.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb