Sikeresnek bizonyul az Angus-program Gyergyószéken

55

Tavasszal lesz két éve, hogy a gyergyószéki gazdák is bekapcsolódtak a Szeben megyei Karpaten Meat Trading Kft. által elindított Angus-programba, melynek célja, hogy az említett cég keverék vagy pedig fajtatiszta húshasznú borjakat vásárol fel a tenyésztőktől. A folyamat egyik kezdeményezője, dr. Baróti Lajos állatorvos, a Gyergyói-medencei Szarvasmarha-tenyésztők Regionális Egyesületének elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: az együttműködés következtében még nem alakultak ki a színtiszta Angus-állományok, azonban jó úton haladnak. Balla Ernő, az egyesület titkára viszont egyéb részletekkel is szolgált.

A Horváth házaspár jószágai. Elsőként vágtak bele Gyergyóból az Angus-tenyésztésbe

Lassan két éve, hogy kialakult a felvásárlócég és a gyer­gyószéki Aberdeen Angus-tenyésztők közötti kapcsolat – mondta érdeklődésünkre Balla Ernő, a Gyergyói-medencei Szarvasmarha-tenyésztők Regionális Egyesületének titkára. Hozzátette, a gyergyószéki gazdák nagy érdeklődést mutattak a kezdeményezés iránt: Gyergyószentmiklóson hozzávetőleg 40-50 gazda foglalkozik a tenyésztéssel, a környező falvakon pedig még többen vágtak bele a húshasznú Angus-borjak tartásába.
Elmondta, a Szeben megyei partner biztosítja a tehenek megtermékenyítéséhez szükséges, Angus bikáktól származó szaporítóanyagot, ezekből a program indítása óta hozzávetőleg 800 dózist használtak már fel – mutatott rá Balla Ernő. A Szeben megyei cég tavalyelőtt hatvanat, tavaly pedig hozzávetőleg száz jószágot vásárolt fel és szállítottak el a gyergyószéki tenyésztőktől.
– Az idén számítunk nagyobb arányú borjúvásárlásra, mivel a legtöbb ondódózist tavaly év elején használtuk el – tette hozzá az egyesület titkára.

Változó felvásárlási ár
Balla Ernő elmondta, a Szeben megyei cég 200 és 400 kg közötti súlycsoportban az egy évnél fiatalabb ünő- és bikaborjakat egyaránt átveszi. A felvásárló az egy évnél idősebb egyedeket is hajlandó átvenni, az ár azonban csökken. Az ünőborjak esetében kilónként 8,50 lejt, a bikaborjakért pedig hozzávetőleg 10,50 lejt ad a felvásárló, ám minél nagyobb a borjú súlya, úgy csökken a kilónkénti számított ára. Balla Ernő közölte, a jószág minősége is nagyban befolyásolja az árát. Olyan esettel is találkozott, amikor egy bikaborjúért mindössze 7 lejben számolt a Szeben megyei cég: az állat gyenge volt, korántsem teljesítette a megrendelő által szabott minőségi paramétereket. Olyan is előfordult már, hogy a cég – igaz, selejtmarha kategóriában – kilónként 5 lejes élősúly áron már tehenet is megvásárol. Balla Ernő rámutatott: nagyrészt 250 és 300 kilogramm között mozog a gyergyószéki gazdák által eladott borjak súlya. Emellett felhívta a figyelmet egy idéntől induló lehetőségre, melynek során a Karpaten Meat 4–4,50 lej közötti kilónkénti áron pirostarka selejtmarhát vásárol. Balla úgy tudja, az állatokat Svájcba szállítják.
Balla Ernő elmondta, mivel fogytán van a készlet, jövő héten további száz dózis szaporítóanyagot hoznak. Ugyanakkor felhívja a gazdák figyelmét, hogy a felvásárló idéntől előnyben részesíti azon tehenek utódait, amelyek megtermékenyítéséhez a cég a szaporítóanyagot biztosította.
– Emellett fontos, hogy leválasztott borjak legyenek, azaz tudjanak szénát és abrakot enni. Időben le kell szoktatni a tejről, mert amikor elviszik, ott már nem kap – tette hozzá Balla.

Szívesen folytatják
A lapunk által megkérdezett gazdák egyöntetűen az Angus tenyésztési folytatása mellett tették le névjegyüket. A gyergyóújfalvi állatorvos-házaspár, dr. Horváth Sándor és felesége, még 2008-ban vágott bele az Aberdeen Angus húsmarhák tenyésztésébe. 2009-től értékesítik az állatokat, és mint azt Horváth Sándor lapunknak megjegyezte, érdemes ezzel foglalkozni, de nem mindegy, ki milyen magasra teszi a mércét. Jelenleg 22 tehenet számoló törzsállománnyal rendelkeznek, a borjakkal együtt 46 jószágot tartanak. Horváth doktor egy korábbi gazdagyűlésen úgy fogalmazott, nem kívánja elkötelezni magát a Szeben megyei felvásárló mellett, ehhez pedig azóta is tartja magát.
– Nem köteleződünk el senki mellett, annak adja az ember az állatot, aki jobb árat ígér – fogalmazott. Hozzátette: mindig sikerült eladni a jószágokat. Az is lehet, hogy idén pont a szebenieknek értékesítik.
A gyergyócsomafalvi Domokos Árpád pillanatnyilag nem rendelkezik Angus-borjakkal, mivel korábban sikerült eladnia az állatokat, de jövő héttől ismét belevágna a tenyésztésbe. Elárulta, a fedeztetés eredményeként 70 borjúra számít, főcélként pedig egy fajtiszta Angus-törzsállomány kialakítására törekszik. Ehhez azonban türelemre, de kitartásra is szüksége van a gazdának – fogalmazott Domokos Árpád.
Az Angus-programhoz a gyer­gyó­csoma­falvi Csata Etele is csatlakozott: úgy érzi, a tervezhető és előrelátható értékesítési árak valamilyen szinten biztonságérzetet is adnak a gazdáknak. Jelenleg 17 metis-jószággal rendelkezik, de biztos benne, hogy folytatni kívánja a tevékenységet.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.