2021, január 18, hétfő.

Sikeres seregszemle, elmaradt díjazás

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vasárnap esti fergeteges előadásával ért véget a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenegyedik kiadása Gyergyószentmiklóson. A tizenegy napos rendezvény idején összesen 23 előadást nézhetett meg a színházkedvelő közönség és mintegy 3000 személy fordult meg az előadásokon, illetve a kísérőrendezvényeken. A rangos seregszemléről azonban voltak, akik hiányérzettel távoztak, ugyanis az idei kollokviumról elmaradt a Bocsárdi-Angi Gabriella-díj átadóünnepsége.

Kollokvium. Érdeklődés övezte mind az előadásokat, mind a szakmai beszélgetéseket
Kollokvium. Érdeklődés övezte mind az előadásokat, mind a szakmai beszélgetéseket

Rendhagyó módon, a főszervező Figura Stúdió Színház menedzsere, Czegő Csongor viharos „színre lépésével” ért véget a 14. Nemzetiségi Színházi Kollokvium vasárnap este a temesvári társulat közönségsikert arató előadása után.
Czegő ugyanis „Ne menjenek még el!” felkiáltással a színpadra pattant, majd a támogatók felsorolása után maga mellé hívta a főszervező társulat valamennyi tagját a műszaktól kezdődően az adminisztratív személyzeten át a színészekig, megköszönve a kollokvium szervezésében nyújtott segítségüket, végezetül megköszönte a közönség kitartását is, mondván: „Köszönöm a közönség támogatását is, amelyik inkább színházba jár, ahelyett, hogy járdát építene.”
Keserű szájízzel tértek haza az utolsó előadás után azok a nézők is, akik azt várták, hogy a Figura Stúdió Színház melyik színészének adják át a Bocsárdi-Angi Gabriella-díjat. A díjazást ugyanis ismeretlen okokból későbbi időpontra halasztották a díj létrehozói, a Figura társulat alapítói, azaz az ún. ősfigurások. Ennek kapcsán a nézők közül többen is azt latolgatták: van-e köze a díjkiosztó elmaradásának ahhoz a heves szóváltáshoz, ami a társulat menedzsere és az egyik ősfigurás között zajlott a szombati előadás után? Kérdéseinktől azonban elzárkóztak a díj alapítói, biztosítva bennünket arról, hogy mindenképp lesz díjazás, csupán más időpontban. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis minden évben a Figura Stúdió Színház valamely nagyobb eseményén adták át a társulat névadójáról elnevezett díjat annak a fiatal színésznek, aki az alapítók szerint az előző évadban kimagasló teljesítményt nyújtott.
Az egyik legnagyobb múlttal rendelkező színházi seregszemlére az ország magyar, német és jiddis nyelvű színházai mellett rendhagyó módon több független színházi társulat, illetve román nyelvű társulatok kisebbségi kérdéseket megfogalmazó produkciói is meghívást kaptak. A seregszemle történetében először mutatkozhatott be a kárpátaljai Beregszászon működő Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. A kollokvium idei kiadásának egyik jellegzetes vonása volt, hogy érvényes kérdéseket fogalmaztak meg a közép-európai létezés sajátosságairól, valamint a kisebbségi közösségeket foglalkoztató problémákról. A tizenegy napos színházi seregszemlén nyolc nagytermi, tíz stúdiótermi, három nagytermi stúdióelőadást, illetve egy kocsmaszínházi produkciót nézhetett meg a közönség. Emellett két alkotócsapattal is találkozhattak ez érdeklődők: a bukaresti Alexandru Fifea, Cătălin Rulea és David Schwartz Ti nem láttatok semmit! című produkcióját a színház stúdiótermében mutatták be, míg kávéházi térben volt megtekinthető Boros Kinga, Czikó Juliánna, Dálnoky Csilla és Kozma Attila szülésről és születésről szóló Terminus című színházi eseménye. A színházi előadások mellett háromnapos workshopon is részt vehetett a Figura társulata, valamint a kollokvium meghívottjai. A színházi nevelés mint társadalmi beavatkozás nevet viselő műhelymunka során Takács Gábor, színész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője tartott előadásokat, foglalkozásokat.
A rendezvény főtámogatói voltak: Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), a Művelődési Minisztérium, a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, a Román Színházi Szövetség (UNITER). A rendezvény társszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ – Hargita Megye Tanácsa volt.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb