Sikeres a zöldségkosár-program

Friss áru helyi termelőktől

64

Hét évvel ezelőtt indult útjára Székelyudvarhelyen a zöldségkosár-program, amelyben jelenleg két termelő és harminc vásárló család vesz részt. Áprilistól októberig minden csütörtökön biztosítanak idényzöldségekből egy-egy kosárnyit azoknak, akik befizetnek a vegyszermentes zöldségre.

Hét éve friss zöldség

A Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság – zöldségkosár-programot hét évvel ezelőtt indította útjára Sólyom Andrea ötletgazda, illetve Tankó Ágnes, akik azóta is hűségesen koordinálják. A malomfalvi Magyari Katalin termelőként a kezdetektől részt vesz a programban, a lengyelfalvi Simó Jánosnak pedig ez a harmadik szezonja.
– A vásárlókkal ősszel kötjük meg a szerződést, és már ősszel kifizetjük az előleget a termelőknek a munkálatok előkészítésére, ugyanakkor hét hónapon keresztül egyforma havi részletekben fizetjük ki a kosarat. A termelőnek is biztonságot ad, hiszen nem kell piacra vinnie a terményét, állandó vásárlókat biztosítunk. Másrészt nekünk is jó, mert vegyszermentes zöldséget fogyasztunk tavasztól őszig, ezáltal a helyi termelő megélhetését is biztosítjuk – mondja Sólyom Andrea.
Kati néni továbbra is tizennyolc családot lát el zöldséggel, hiszen a kezdetekkor pontos számításokat végeztek, hány személyre van szükség ahhoz, hogy életképes legyen a vállalkozás. János, aki informatikusként dolgozik, ezért csak tizenkét családot vállalt. A zöldségcsomagba mindig idényzöldség kerül, Kati néni a nálunk hagyományos zöldségeket termeszti szabadtéren és fóliaházban egyaránt, János pedig olyan zöldségekkel is kísérletezik, amiről eddig azt gondoltuk, nem terem meg nálunk.
A fogyasztóknak nem csupán csütörtökönként van lehetőségük találkozni a termelőkkel, hanem évente egyszer farmlátogatásra is sor kerül, amikor megnézhetik a gazdálkodók kertjét, kérdéseket tehetnek fel és megbeszélhetik az esetlegesen felmerülő problémákat is.
A program sikerét bizonyítja, hogy évről évre ugyanazok a személyek maradnak, nagyon kevesen léptek ki, akiknek nyomós okuk volt.
Noha bővítésre is gondoltak a programfelelősök, ez nem olyan egyszerű, mondja Sólyom Andrea, hiszen az évek során kiderült, hogy nem való ez minden termelőnek és fogyasztónak sem.
– Aki szeretne például termelőként bekerülni, nem árt, ha legalább egy évig figyelemmel kíséri, hogy mi történik, nehogy meggondolatlanul kössön szerződést, amit utána nem tud teljesíteni. Fogyasztóként is tudniuk kell, hogy májusban elég kevés zöldség kerül a kosárba, de júniusra már bővül – hívja fel a figyelmet Andrea.
A vetőmag beszerzése is minden évben kihívást jelent, hiszen nehéz megtalálni azokat a helyi fajtákat, amelyek termőképesek és beválnak, hozamuk is van és mégsem hibridek, idegenek.
– Mi is segítünk ebben, a termelők is igyekeznek beszerezni megbízható forrásokból. Országszerte nagyjából 15 termelő dolgozik ebben a szigorú programban, és ők is nehézségekbe ütköznek a magok beszerzésekor. Fontos szempont, hogy teljesen vegyszermentes zöldséget állítsunk elő, ezért természetes növényvédő szerekkel permeteznek a gazdáink – összegezte Sólyom Andrea.
A Caritas székhelyén található átvevő pontnál csütörtökönként Tófalvi Erzsébet házitojást és füstölt házisajtokat is kínál azoknak, akik 16–17 óra között benéznek a Kossuth utcai székház pincehelyiségébe.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek