Shakespeare-szonettek helyett slammel

Nagyszerű és újszerű. Komédia év végére Fotó: Tomcsa Sándor Színház
124

Shakespeare-vígjátékkal zárja az évet a Tomcsa Sándor Színház. A nézők ne klasszikus műre számítsanak, hanem egy, a mai trendekből is táplálkozó adaptációra, amely azért továbbra is magán viseli az angol drámaíró sajátos kézjegyét. A premier csütörtökön lesz.

Nagyszerű és újszerű. Komédia év végére Fotó: Tomcsa Sándor Színház

William Sha­kes­peare Love’s Labour’s Lost (Mészöly Dezső fordításában: Ló­vá­tett lovagok) című műve korai komédiái közé sorolható, maga is kísérleti – derül ki a székelyudvarhelyi színház ismertetőjéből. Nyelvi kísérlet arra, hogy a szellem, a lélek és a test, vagyis a gondolkodás, a tudás és az érzelmek hogyan bonthatják meg, illetve formálhatják hármasságuk egységét.
A Tomcsa Sándor Színház előadásának szövege a Mészöly-fordításból építkezett, miközben mindvégig figyelemmel követte az eredeti szöveg textuális és környezeti szándékait. A Felsültek vs. Szerelem címen futó darabot Bereczki Ágota, a színház dramaturgja írta át mai nyelvezetre, úgy, hogy a szerző különleges verbális poénjai is érvényesüljenek.
Így alakult ki egy napjainkhoz köthető szövegkörnyezet, ahol például a szonetteket slam-verselések váltják fel, amelyeknek sajátossága, hogy érzelmi képeiket hétköznapi fogalmakhoz kötik, így mondanivalójuk azonnal lekövethetővé válik, könnyű a hozzá való kapcsolódás. Olyan költők munkájának felhasználásával készült a szöveg, mint Simon Márton, Csengődi Péter és Gábor Tamás, akik humorukkal, rálátásukkal és őszinteségükkel járultak hozzá a szöveg „időutaztatásához” – hangzott el a közelgő bemutató kapcsán a múlt héten tartott sajtótájékoztatón.
Zakariás Zalán művészeti vezetőként első ízben rendez az udvarhelyi színháznál, miközben számos közös munkában volt már részük a színészeknek és a rendezőnek. Ő maga választotta a darabot. Az Emberi Erőforrá­sok Minisztériuma (EMMI) támogatásával, a Figura Stúdióval együttműködve vidám hangvételű előadás készül, amely – Zakariás Zalán elmondása szerint – tudatosan törekszik a fiatalos hangnemre, hiszen személy szerint és művészeti vezetőként is az a célja, hogy a fiatalságot a színházba csalogassa.
A bemutatót december 21-én, csütörtök este 19 órától láthatja majd a közönség a Művelődési Ház nagyszínpadán, de szilveszter éjszakáján, illetve jövőben is megtekinthetik az érdeklődők.

[box type=”shadow” ]Indul a dráMázat IV.

Negyedik alkalommal hirdet nyílt, egyfordulós drámapályázatot a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház: az előző évek gyakorlatához hasonlóan, a dráMÁzat IV. ismét három kategóriában várja a pályamunkákat, ezek a debüt-kategória, a drámaÍRÓ, illetve a dramAUTOR – ez utóbbira román nyelven írt műveket várnak. A pályaműveket 2018. április 30-ig kell elküldeni az office@szinhaz.ro e-mail-címre. A pályázat jeligés. Az alkotáson és annak címén kívül kizárólag a pályázó egyénileg választott jeligéjét, illetve a pályázat megnevezését tartalmazhatja az e-mail. A pályázó nevét és jeligéjét tartalmazó zárt borítékot postán lehet eljuttatni a Tomcsa Sándor Színház címére. Az eredményhirdetésre jövő év szeptemberében, a dráMA X. Kortárs Színházi Találkozón kerül sor. Mindhárom kategóriában a zsűri által legjobbnak ítélt mű díjazása 1000 euró. A díjazott művek kizárólagos színházi előadási joga a Tomcsa Sándor Színházat, illetve a Szigligeti Színházat illeti meg a világ teljes területére, a pályázat elbírálásától számított két éven keresztül. [/box]

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.