Sétálj a Szívek sétányán!

Szívünk napja Székelyudvarhelyen

70

Idén is „szíves” sétára várják az udvarhelyieket a Szívek sétányán. A helyi Rotary Club hagyományos rendezvénye a Szívünk Napjához kötődik és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzési lehetőségeire kívánja felhívni a figyelmet.

Sétára hívják az udvarhelyieket. Jó szívvel Fotó: Facebook

2000 óta rendezik meg a Szív Világszövetségének (WHF) kezdeményezésére számos országban a Szívünk Napját egyszerre, szeptember utolsó vasárnapján. A Székelyudvarhelyi Rotary Club a világnap alkalmából már hatodik éve szervezi meg a Szívek sétánya elnevezésű programját. Ennek célja felhívni a figyelmet az aktív életmód szerepére az egészségmegőrzésben.
A rotarysok emlékeztetnek, hogy országszerte átlagosan félóránként szenved szívinfarktust egy személy, a lakosság harmada magas vérnyomással küszködik, több mint 7 millió azoknak a száma, akik esetében jelentkeznek az érrendszeri betegségek általános tünetei. A szakemberek szerint a rendszeres séta lehet az egészséges életmódhoz vezető úton az egyik első lépés, amellyel nagymértékben megelőzhetők a kardiovaszkuláris betegségek.
A Szívek sétányát a város szombatfalvi végétől a Szejkefürdőig jelölték ki, ez oda-vissza majdnem 3 km-s útvonal, amelyet érthető, szemléletes táblákkal is elláttak a szervezők azért, hogy a gyaloglók tudják követni a megtett távot.
A programhoz kapcsolódóan két éve a Rotary Club lelkes természetjárókkal közösen fotópályázatot is meghirdetett Szívecskék a Természetben témakörben a Szív Világnapja alkalmából. Az előző években, a beérkező több száz fényképből negyvenet függesztettek ki a sétány mentén, majd egy részét a fényképeknek a városi kórház kardiológiai osztályának adományozták. A fotópályázatot idén is meghirdették, és 200 képet küldtek be a szépre fogékony fotósok. Ezek közül a legjobbakat idén is kifüggesztik a Szívek sétánya mentén, a sétán részt vevők ezek közül választhatják ki a „szívüknek legkedvesebbet”. A legszebbnek talált fénykép készítője egy wel­lnes­shétvégét nyer.
Az esemény szeptember 30-án, vasárnap 12 órakor kezdődik Székelyudvarhely szombatfalvi kijáratánál.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek