Séta az idő szekerén

75

A Csíkszeredában látott tárlat egy részével, a gyergyó­szentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is otthont ad Gaál András grafikus, festőművész 80 éves jubileumi kiállításának. A tárlat megnyitóját pénteken tartották, ahol az ünnepelt gyergyóditrói születésű képzőművészt többek között barátja, Márton Árpád is köszöntötte.

Márton Árpád után Gaál Andrást köszöntötték Gyergyószentmiklóson Fotó: Kertész László
Márton Árpád után Gaál Andrást köszöntötték Gyergyószentmiklóson Fotó: Kertész László

Nagy érdeklődés övezte Gaál András jubileumi kiállításának gyergyó­szent­miklósi megnyitóját: a gyer­gyó­ditrói születésű, Pannonhal­mán élő 80 éves festőművész teljes életútja visszatükröződik a falakról.
A kiállítást dr. Dézsi Zoltán tanár méltatta, aki Gaál Andrást idézve rámutatott: nem korsza­kok és stílusok, hanem hangulatok jegyében hozták létre a kiállítást, amely „egy séta az idő szekerén”.
– A színek és formák világában, tömörségével teremt egyedi nyelvet – fogalmazott Dézsi, aki a képi nyelv nagy mesterének nevezte Gaál Andrást. Ferencz-Mátéfi Kriszta művészettörténész-muzeológus kifejtette, azt tükrözik a képek, ami Gaál András lelki világát nagyban meghatározza, mondván, érzelmeket kifejező alkotásokról beszélünk. Csergő Tibor András múzeumigazgató megjegyezte, több összefüggés is van Gaál András és a szintén jelen lévő Márton Árpád munkássága között. Megjegyezte: a gyergyószentmiklósi művelődési ház homlokzatán látható mozaik a kettejük munkáját dicséri.
Márton Árpád a könnyeivel küszködve köszöntötte ünnepelt barátját. Gáll András a kiállítás részleteinek ismertetése mellett lapunknak arról is beszélt, hogy mit jelent számára a gyergyóiság.
– Elsősorban szülőföldet. Számos barátom volt itt, 1949-ben azonban elmentem, és csak rövidebb időszakokra tudtam hazajönni. Ahogy a festményeimen is látni lehet, sokat jelent számomra a szülőföld, mint ahogy ezek a kiállítások is örömmel töltenek el – fogalmazott a festőművész. A jubileumi tárlat május 27-ig tekinthető meg a Tarisznyás Márton Múzeumban.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek