Sertéspestis gócok 23 megyében

59

Az ország 23 megyéjének 144 településén 269 afrikai sertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság(ANSVSA). Az elmúlt héten kilenc új fertőzési góc jelent meg, és 26 meglévőt sikerült felszámolni.

Az új fertőzési gócok Teleorman, Szeben, Bákó, Máramaros, Olt és Bihar megyében jelentek meg; 17 megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét.
Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. júliusi első megjelenése óta országos szinten 15.128 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 440,97 millió lej kártérítést utaltak.

Eddig összesen 3672 vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

A betegség az emberre nem ártalmas, de a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, védőoltás sem létezik ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet megfékezni a kór terjedését.

Románia mellett Bulgáriában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Görögországban is azonosítottak afrikai sertéspestis-gócokat az év eleje óta.

                                                                                                                     Forrás: AGERPRES

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.