Segítség tulajdonvisszaszerzéshez

Tájékoztató kampányt indít az MPP

1 438

A Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezete tájékoztató kampányba vágott, ugyanis meglátásuk szerint kevés érintett tudja, hogy december 6-ig hivatalos kérést nyújthatnak be azok az ingatlantulajdonosok, akiknek a telke vagy háza jelenleg állami tulajdonban van, és szeretnének telekkönyv szerint is tulajdonosok lenni.

Gálfi, Salamon, Rákossy és Nagy. Sokakat érintő probléma Fotó: László F. Csaba

Rákossy Botond József földmérő mérnök elmondta: nagyon fontos, hogy aki szeretne végre telekkönyvben is rögzítetten tulajdonosa lenni saját ingatlanjának, az december 6. határidőig nyújtsa be hivatalos kérését a megyei földosztó bizottságnál.
A földtörvény módosítása még viszonylag frissnek számít, ezért sokan nem értik, hogyan működik. A jogszabály ugyanis többek közt előírja, hogy a háztulajdonosok visszaigényelhetik az állami tulajdonban levő házhoz tartozó területeket, de nincs tisztázva, hogy pontosan mit értenek ez alatt. A lehetőséggel például azok a háztulajdonosok élhetnek, akiknek az ingatlanjuk a birtokokukban van, azonban a telek, amelyre a házuk épült, még az államé, ám a kommunista rezsim annak idején nem kollektivizálta.
Ugyanakkor azok is kérhetik telkeik, házaik telekkönyvezését, akik használják családi örökségüket, de korábban nem tudták hivatalosan bizonyítani, hogy valóban ők a tulajdonosok. Ehhez elég, ha kérnek egy igazolást a polgármesteri hivataltól, hogy fizetik az ingatlanadót a szóban forgó terület után, és a szomszédok is elismerjék a telek határait. Szintén feltétel még, hogy az elmúlt harminc évben nem lehet újabb, tulajdonosváltást hitelesítő bejegyzés.
Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere ugyanakkor elmondta: meglehetősen elterjedt jelenség, hogy valakinek állami tulajdonú telekre épült a háza: csak a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál 601 ilyen esetről tudnak. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere pedig megerősítette: náluk is sokan érintettek, a nemrég elfogadott törvénymódosítás óriási lehetőség a számukra. A két önkormányzati vezető vállalta: a polgármesteri hivataloknál is le lehet adni majd a kéréseket, amelyeket ők majd továbbítanak a földosztó bizottságokhoz.
Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei szervezetének elnöke elmondta: bár még nem állt össze a tájékoztató körútjuk programja, sok településre kiszállnak, ahol részletesen tájékoztatják az érintetteket. Hozzáfűzte: óriási az érdeklődés, ezért – bár eredetileg csak Hargita megyében terveztek tájékoztató fórumokat szervezni – kibővítik a teljes Székelyföldre. Aki személyes szakmai tanácsadást szeretne a kérdésben, az hívhatja a 0735–345583-as telefonszámot. Ha pedig lakossági fórumot szeretnének szervezni a településükön a visszaigénylési lehetőségekről, akkor hívják őt személyesen a 0744–920199-es telefonszámon.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek