Segítő figyelem

Kiterjesztették a lelkisegély szolgálatot

932

Három székelyföldi városban várják a telefonhívásokat és e-mail-üzeneteket az Erdélyi Lelkisegély Szolgálat helyi szakemberei. Velük nemcsak akkor lehet kapcsolatba lépni, ha már nagy a baj, hanem akkor is, ha kisebb elakadásokkal küzd valaki.

Telefonhívásnyira a segítség. E-mailben is lehet írni a gondokról illusztráció: László F. Csaba

Október elejétől Székely­ud­varhely és Csíkszereda mellett Sepsiszentgyörgyöt is lefedi a csíkszeredai Áradat Egyesület által működtetett lelkisegély-szolgálat. A három város segítő szakembereinek összefogásával most már két megyében 45 önkéntes, képzett munkatárs várja három helyszínen a meghallgatásra vágyó és segítséget kérő személyek hívását, levelét – adta hírül az egyesület. Aki telefonon kívánja megosztani problémáját, az a 0754–800808 és a 0723-800808-as telefonszámokat hívhatja hétköznapokon 19 és 23 óra között. Aki levélben írná le inkább, hogy mi bántja, az a hallgatlaklelkisegely@gmail.com címre írhat. A www.hallgatlak.ro weboldalon további részletek is olvashatók a szolgálat működéséről. A segélyt kérő betelefonálónak vagy levélírónak nem kell felvállalnia a nevét, névtelenül is lehet beszélgetni, és az ügyeletes szakember szintén fedőnévvel dolgozik. A szolgálathoz fordulók rendszerint több alkalommal is beszélnek a szakemberekkel, vissza is lehet hívni őket és többszöri levélváltásra is lehet számítani.

Két másik város következik
A helyi szakemberek jobban tudják képviselni a szolgálatot, például jobban el tudják mondani a betelefonálónak, hogy problémájával mely segítő szolgálatokhoz fordulhat – indokolta Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke, hogy miért fontos a helyi szakemberek bevonása. A telefonhívásokat fogadó önkénteseknek az elmúlt hétvégén tartottak közös felkészítőt Csíkszeredában. Simó Irma közölte, dolgoznak a jó együttműködés kialakításán, majd további városokat vonnak be a projektbe. Hosszú távon az a cél, hogy Erdély-szinten biztosítsanak lelkisegélyt telefonon és e-mailben. Már most is hívják őket más erdélyi városokból is, levelet pedig már Magyarországról is kaptak. Amint a jelenlegi három helyszín működését megfelelőnek érzik, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is kialakítanak központot – tudtuk meg.

Nemcsak akkor, „ha ég a ház”
A lelkisegély-szolgálat elsődleges feladata krízishelyzetben segítséget nyújtani, legyen az öngyilkossági krízis, vagy netán munkanélküliség vagy válás okozta válság – ismertette Simó Irma. Kiemelte ugyanakkor, hogy a szolgálatnak prevenciós szerepe is van, mert a megelőzéssel tudnak gyakran a legtöbbet segíteni. Éppen ezért, akkor is lehet hívni őket, ha úgy tűnne, nincs eget rengető nagy gond, de van egy probléma, amit nincs kivel megbeszélni. Ilyenek lehet számos, a gyermeknevelés terén felmerülő gond vagy a különböző betegségekkel való küzdelem, bármi, ami konzultációt, életvezetési tanácsadást igényel. Ugyanakkor várják a magánnyal küzdő idősek hívásait is.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek