Segítik a gyermekek online tanulását

Használt digitális eszközöket gyűjtenek

296

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete jótékonysági akciót szervez a Csík térségben élő hátrányos helyzetű diákok részére, akik digitális eszközök hiányban kimaradnak az online oktatásból. Tegnap kiosztották az első három számítógépet Karcfalván, de további 250 gyermeknek lenne szüksége segítségre, ezért várják mindazon intézmények, cégek, magánszemélyek adományait, akik szívesen felajánlanák használt digitális eszközeiket e nemes célra.

Nagyon örültek a gyerekek az új számítógépeknek                                                         Fotó: George Gheorghiță

Az RMDSZ Csíki Területi szervezete április 17-i online gyűlésén egyhangúan megszavazta, hogy felmérést indít mindazon hátrányos helyzetű diákok felkutatására, akik megfelelő eszközök híján kimaradnak az online oktatásból, továbbá gyűjtést szervez a probléma megoldása érdekében. Becze István, a Csík Területi RMDSZ ügyvezető elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a megyei önkormányzat és a Csík térségi önkormányzatok támogatják az akciót, a felmérésben is aktívan részt vettek és folyamatosan egyeztetnek a további lépésekről. A felmérés eredménye szerint 250 rászoruló gyermek van a térségben, akiknek a program sikeressége függvényében segíteni kívánnak. Elsőként három csíkkarcfalvi család vehette át a Cosys Computer Systems S.R.L. által adományozott számítógépeket tegnap délután. Tanáraik szerint mindhárom család gyermekei jó tanulók. Jövő héten Alcsíkon kerül sor a kiosztásra a 8. és 12. osztályosok diákok között.
– Azokat a tanulókat részesítjük előnyben, akik képességvizsga vagy érettségi előtt állnak és nincs számítógépük, illetve azokat az 1–12. osztályos diákokat, akik jó tanulók, szorgalmasak, de hasonló okokból tanulási nehézségekbe ütköznek – fogalmazott Becze István. Megközelítőleg 40 digitális eszköz már összegyűlt, de továbbra is várják intézmények, cégek és magánszemélyek felajánlásait.
Becze István rámutatott: a kiosztott eszközök internet­le­födöttségét is meg kell oldani, ehhez pedig részben az IT Plus Cluster vállalkozók társulatától reméli a segítséget. A hétvégi Csíki Majális Másként jótékonysági programjai közt is szerepel a gyűjtési akció, ez alkalommal nemcsak számítógépeket, laptopokat, táblagépeket, telefonokat lehet adományozni a rászoruló diákoknak, de az internet biztosítása és az adományokból származó gépek felújítása érdekében pénzbeli adományokat is elfogadnak.
– A jótékonysági akciónak nincs határideje, addig kívánjuk folytatni, amíg minden rászoruló diákon segíteni tudunk, azt is figyelembe véve: még kérdéses, hogy fog a tanítás zajlani jövő tanévtől. Lehetséges, hogy az oktatási rendszer átalakul és mindenképp szükség lesz a digitális eszközök használatára. Nagyon fontos számunkra, hogy egy diák se maradjon lépéshátrányban, társaihoz és az elvárásokhoz képes – fogalmazott az ügyvezető elnök. Mint mondta: továbbra is várják a szükségtelenné vált, működőképes digitális eszközök felajánlását.
– Úgy gondolom, nemcsak az intézményeknél, de szinte minden családnál van olyan számítógép, laptop, telefon, amit már nem használ, és pár év múlva kidobna, most azonban egy nemes célra használhatja fel, hisz segítheti vele egy gyermek tanulását – nyomatékosította Becze István. Az adományozók a csíkszeredai RMDSZ-irodába vihetik be használt eszközeiket hétköznap 10 és 14 óra között, illetve további információért a 0741–707479-es telefonszámon érdeklődhetnek Borbély Edit programfelelősnél.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.