Segítik a fogyatékos személyek társadalomba és egyházba való integrálódását :Bemutatkozik a Bartimeus közösség

14

Idén 30 éve, hogy megalapították az első Bartimeus közösséget Erdélyben. A mozgalom február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a maga ünnepének is tekinti. Ennek apropóján a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban a vasárnap délelőtti szentmisén bemutatkoztak a csíkszeredai bartimeusok, akik egyébként a Lourde-ban alakult Hit és Fény mozgalom tagjai.

A családban élő sérültek és hozzátartozóik összefogása. Ima, osztozás, ünnep

A Hit és Fény mozgalmat 1971-ben alapították a franciaországi Lourdes-ban a családban élő sérültek és hozzátartozóik összefogására, támogatására. A Hit és Fény jelenleg 81 országban több mint 1500 közösséget számlál, 38 különböző nyelven. A közösségek taglétszáma 15–30 fő között mozog, bennük a sérültek, szülők és barátok ideális esetben azonos arányban vannak.
Fülöp Hajnal, a csíkszeredai bartimeusok egyik vezetője a vasárnapi szentmisén elmondta: a Hit és Fény lelkiségi mozgalom, katolikus közegben született, de ökumenikus jelleggel működik, mert más vallásúak számára is nyitott.
– Közösségünk célja, hogy segítse az értelmi fogyatékos emberek és családjaik integrálódását a közösségbe és az egyházba – hangsúlyozta a segítő. Mint mondta: közösségeikben a segítő és sérült tagok együtt haladnak Krisztus útján, rendszeres havi találkozásaikat szeretetteljes légkörben töltik, s ezen alkalmak egyfajta kapaszkodót jelentenek minden résztvevő számára. Romániában 1990 óta léteznek ilyen közösségek, a csíkszeredai 1994-ben alakult. A csíki tagok minden hónap első szerdáján, 16 órakor találkoznak a Szent Ágoston-plébánia hittantermében – tudtuk meg Fülöp Hajnaltól.
A találkozások három alappilléren nyugszanak, amely az ima, az osztozás és az ünnep, illetve az úgynevezett negyedik idő, ami a találkozókon kívüli személyes kapcsolattartást jelenti. Az osztozás, egymás meghallgatása formálja személyes kapcsolataikat, a beszélgetések által felfedezhetik egymás szenvedéseit, örömeit, lelki ajándékait. A figyelmességre és hűségre épülő baráti kapcsolatokban Isten szeretetének jeleivé válnak egymás számára. Az ünnep a kötetlen együttlétet jelenti, ilyenkor megünneplik az adott hónap születésnaposait/névnaposait stb., énekelnek, táncolnak, megélik a barátságból fakadó öröm ajándékát. Sok sérült ember számára ez az egyetlen lehetőség, hogy bensőségesen ünnepeljen. A találkozón kívül is számos színes programot, évente táborokat, lelkigyakorlatokat, képzéseket és zarándoklatokat is szerveznek.
– Minden ember értékes, úgy, ahogy van. Sérült testvéreink előtt pedig sok titkot felfed a mi Urunk, hiszen ők különösen kedvesek előtte. A Hit és Fényben tehát ők különös jelentőségű kapcsok Isten és közöttünk, sokat tanulunk tőlük. Segítenek felismerni, és felvállalni fogyatékosságunkat, fájdalmainkat, sérültségeinket, és ezekkel együtt állni Isten és embertársaink elé – hangsúlyozta a vezető.
Jelenleg megközelítőleg 50 tagot számlál a csíkszeredai bar­timeusok közössége, a sérült személyekkel, szüleikkel és segítőikkel együtt, de továbbra is minden érdeklődőt szeretettel várnak közösségi alkalmaikra minden hónap első szerdáján, délután négy órától, a Szent Ágoston-plébánia hittantermébe.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek