Segítenek hasznosan eltölteni a szabadidőt

109

A gyergyószentmiklósi Pro Ter­ra Alapítvány eddigi legmozgalmasabb esztendején van túl, a szervezet vezetője, Szőcs Zsuzsánna pedig a tehetségtámogató programjuk szervezésének lehetőségével indokolta kijelentését. Emellett megtartották a már szinte hagyományossá vált Élményhatás elnevezésű programjukat, de a kézművestáborok sem maradtak el. Az idei célkitűzés szemernyit sem változott a korábbihoz képest: a szabadidő hasznos eltöltéséért létezik az alapítvány.

Pro Terra Alapítvány. Változatlanul utat törni a kreativitásnak Fotó: Archív

A tavaly szervezett tehetségtámogató program volt a Pro Terra Alapítvány eddigi legkiemelkedőbb szakmai megvalósítása, a kezdeményezésről lapunkban is olvashattak. Hetedikes–nyolcadikos diákokat igyekeztek felkészíteni a művészeti középiskolák felvételi vizsgáira. Szőcs Zsuzsánna alapítványi vezető nem sajátítja ki maguknak az érdemet, azonban tény, hogy hat diákból öten sikeresen felvételiztek. Emellett három kézművestábort szerveztek, többek között a hátrányos helyzetű gyermekek is utat engedhettek alkotási kreativitásuknak, az Élményhatás elnevezésű programon pedig osztályközösségeknek tartottak csapatépítő foglalkozásokat. Szőcs Zsuzsánna azt sem titkolta, az anyagi nehézség folyamatosan aktuális, ezt pályázatok útján igyekeznek kiküszöbölni, azonban egyes pedagógusok és iskolák hozzáállása ennél sokkal kiábrándítóbb.
– Elutasító magatartással is találkozom, nem mindenki érti meg, hogy mit miért szervezünk, és sok esetben konkurenciának tekintik a tevékenységünket – fogalmazott. Példaként megjegyezte, hogy egy iskola nem fogadta el a csapatépítő felhívást, mondván, számos hasonló tevékenység van a tanintézményen belül, az pedig épp elegendő.
Márciustól indítják az alapítvány idei tevékenységeit. Az elképzeléseik szerint – ugyancsak a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal együttműködve – idén is lesz tehetségtámogató program, mint ahogy csapatépítő tevékenységek és kézművestábor is.
Korábban arról is olvashattak lapunkban, hogy saját székhelyt keres a Pro Terra Alapítvány. Kérdésünkre Szőcs Zsuzsánna elárulta, elvetették az ötletet, mivel nincs olyan tevékenységük, amely folyamatosan bevételt biztosítana a különböző fenntartási költségekre. A jövedelemadó 2 százalékának felajánlását továbbra is szívesen fogadják, az anyagiak mellett pedig akár fonállal, vagy épp tejporosdobozzal is támogatni lehet a szervezetet, hisz ami másnak már csak felesleges hulladék, abból szép dolgokat alkothatnak.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.