Segítenék a károsultakat

A döntéshozásban történt előrelépések

45

Törvénytervezet formájában mó­dosították a szenátus keddi plénumának ülésén az erdészeti károk kifizetésének módját. Új szabályok lesznek érvényesek a szükséges fakitermelésekre is. Mindezekről, illetve a tejtörvény változtatásairól és a medvekárok kifizetéséről is beszélt tegnapi online sajtótájékoztatóján Tán­czos Barna szenátor.

Óriási területeken pusztított a szél                                                                         Fotó: László F. Csaba / archív

Székelyföld-szerte több mint egymillió köbméter fát döntött ki a szél kora tavasszal. Így több tízmillió eurós kár érte a közbirtokosságokat, magánerdészeteket, jelentős veszteséggel számolnak a szakemberek, és megjelent a betegségveszély is. A helyzet kezelésére két törvénytervezetet javasolt az RMDSZ, amelyeknek részleteit tegnapi online sajtótájékoztatón ismertette Tánczos Barna. A szövetség szenátora elmondta: az első tervezet szerint – legyen szó széldöntésről, tűzvészről, szárazságról – kárbejelentést követő 15 napon belül el lehet kezdeni a kitermelést.
A második törvénytervezet a kárpótlásokra vonatkozik.
– Ezzel lehetővé tesszük azt, hogy ha például egy fiatal erdőt dönt le a szélvihar, és a fa értéke nem éri el a kitermelési költségek értékét sem, akkor a kitermelési költségeket megfinanszírozhassa az állam – mondta a szenátor. Hozzátette: elérték az is, hogy az ültetésre és az utólagos ápolásra részben támogatást biztosíthasson az állam, illetve lehetősége legyen a piaci beavatkozásra is. A szakbizottsági vita után a keddi plénumban teljes politikai támogatottsággal mindkét törvénytervezetet elfogadták.

Hiányos medvestratégia
Tánczos Barna azt is elmondta: 2019 szeptemberében a szenátus elfogadta azt a tervezetet, mely szerint a medvét öt évre kivették volna a védett fajok listájáról, de végül a képviselőház elutasította. A jelenlegi törvénykezés szerint minden év május 15-éig a nagyvadak túlszaporodását megelőző kvótát kell jóváhagyjon a környezetvédelmi minisztérium. Az RMDSZ politikusa szerint a szaktárca honlapján közzétett miniszteri rendelettervezet alapján egyértelmű, hogy nem akarják betartani az említett törvényt.
– Egy interpelláció formájában felhívtam a miniszter figyelmét, hogy óriási visszaélést követnek el abban az esetben, ha ezt a kötelezettségüket nem tartják be. A minisztérium nemcsak állatvédő minisztérium kell legyen, politikájuk központjába az embert kell helyezni, aki fontosabb, mint a vadállatok védelme – hangsúlyozta Tánczos. A szenátor azt is megjegyezte: valószínű, hogy a környezetvédelmi minisztérium a decemberben ka­pott hárommilliós költségvetési ki­igazítást nem a medvekárok kifizetésére költötte, hiszen a márciusi adatok szerint több mint 640 kártérítés rendezetlen.

Segítik a tejtermelőket
A szenátor arról is beszámolt, hogy a szenátus elfogadta az RMDSZ kezdeményezte tejtörvény módosítását is. Az új tejregiszter szerint a jövőben meg kell különböztetni és külön polcon kell értékesíteni a kimondottan tejből készült, illetve a növényi olajakat tartalmazó termékeket.
– Úgy gondolom, hogy a székelyföldi tejtermelők és tejfeldolgozó szövetkezetek, illetve a magánvállalkozások számára ez óriási segítség, hiszen az itteni tejfeldolgozók jó minőségű termékeket állítanak elő. Ezzel a piacon lévő nem lojális konkurenciát próbáljuk kiszűrni – mondta Tánczos Barna.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.