Sáros utcák, tervezett beruházások

63

121 ezer lejt szavazott meg a megyei önkormányzati testület a központi költségvetésből visszaosztott összegek elosztása során Csíkszentlélek önkormány­zatának. A pénzt többek között a polgármesteri hivatal épületének bővítésére fordítják.

Megszenvedte a falu a vízhálózat kialakításával járó „áskálódást”. Idén helyrehoznák
Megszenvedte a falu a vízhálózat kialakításával járó „áskálódást”. Idén helyrehoznák

Ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítése zajlik Csíkszentlélek község több pontján. Fitódban már az önkormányzat is számba vette, mit kell még kiegészíteni, kijavítani a csatornahálózaton, hogy nyár közepére elkészüljön, egy másik falurészen a vízvezetést végző cégtől várják, hogy tegye járhatóvá az utat, amit a legsárosabb időszakban ásott fel.
– Különösen Boroszló szenvedte meg az „áskálódást” – jegyzi meg Keresztes Balázs polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármester. – Itt a HarVíz Rt. óriásprojektjének keretében az ivóvízvezetékkel dolgoztak, és még folytatnia kellene a munkát a kivitelező Hidrotran Kft.-nek, mert még nem történtek meg a lekötések mindkét oldalon. Nehezen értik meg az emberek, hogy amíg nem vesszük át jegyzőkönyv alapján a munkálatokat, addig egy lejt sem költhetünk az utcák javítására…
A mindszenti Nagytízesi utca aszfaltozására eddig – részben önerőből, részben központi visszaosztásból – megvan a szükséges pénz fele. Ez a 305 méter hosszú utca a község egyetlen még működő ipari létesítményéhez, egy gatterhez vezet, a fűrésztelep mintegy 80 személynek nyújt munkahelyet.
– A terv elkészült, kaptunk 33 ezer lejt a megyei tanácsi visszaosztásból, és a saját költségvetésünkből is erre fordítunk 150 ezer lejt, azért, hogy elkezdődhessen az aszfaltszőnyeg terítése – mondta Keresztes Balázs. – Most már csak néhány engedélyre van szükségünk, hogy kiírhassuk a közbeszerzést.
Szintén a visszaosztásból származó összeg egy részét szánják a polgármesteri hivatal épületének toldására. Az épület udvar felőli részét egészítik ki egy tűzoltószertárral és egy, a községi archívum befogadására alkalmas épületrésszel. Erre összesen 183 ezer lejt költenének.
– Jelenleg nem megfelelő helyen van a levéltárunk, és hiányos a tűzoltó-felszerelésünk is. Mindössze egy motorpumpánk van. Mindszenten egy 12 személyből álló önkéntes tűzoltócsapat működött, sajnos közülük a fiatalok elmentek külföldre dolgozni. Most – a tavalyról maradt pénzünk egy részével – egy tűzoltóautót szeretnénk vásárolni.
A mindszenti régi kultúrházba idén a fűtést akarják beszerelni, a csíkszentléleki művelődési házon pedig a tizenegy régi nagy ablakot kicserélni. Ugyanakkor folytatni kellene a tavaly elakadt mindszenti óvodaépítést, amelyet 2018-ig kell befejezni minisztériumi finanszírozásból. Megrendelték az új utcák felmérését, készül a mindszenti parcellázási terv is, de a birtokleveleknek még mindig csak a 80 százaléka van kiadva, sorolja a gondokat Keresztes Balázs, aki a község 2014-es újraalakulása óta alpolgármester, idén pedig a polgármesteri tisztségért indulna a választásokon RMDSZ-színekben.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek