Sakksuli (411.)

22

Ju fél pontra van a címvédéshez
Végefelé közeledik a női világbajnoki címért zajló küzdelem. Sanghajban a 19 éves kínai Wenjun Ju (2584) világbajnoknő nem tudott előnyt kicsikarni a 21 éves orosz Aleksandra Goryachkina (2578) ellen, döntetlennel (3-3) költöztek át Vladivostokba. Az elmúlt év legjobb női sakkozójának választott Goryachkina a 8. játszmában vezetésre tett szert, melyre Ju két győzelemmel válaszolt, és a mai utolsó fordulóban döntetlennel megvédheti trónját.

Sakkozik a fociedző
Néhány napja Setién Quique személyében új edzője van az FC Barcelona csapatának. A 61 éves spanyol fociedzőről kevesen tudják, hogy gyerekkora óta kedvelte a sakkot, 2055 Élő-pontszám erősségű játékos, Kramnik, Kasparov és Karpov világbajnokok ellen is asztalhoz ült szimultán partiban. A santanderi születésű sportember meglepően nyilatkozott az új posztjáról: „A tegnap még a tehenekkel foglalkoztam, ma pedig a világ egyik legerősebb focicsapatát irányíthatom! Ez csodálatos dolog!” A világ ismert személyiségei közül sokan sakkoztak: az izomkolosszus színész-politikus Arnold Schwarzenegger, II. János Pál Pápa (Karol Wojtila), a nevettető színész Charlie Chaplin, vagy Felix Magath fociedző. Simen Agdestein nagymester pedig a norvég sakk és labdarúgó-válogatottban is játszott.

Carlsen élesre töltött
Hét döntetlen eredmény után Magnus Carlsen világbajnok Vi­tiugovot és Firouzját is legyőzte a 82. hagyományos hollandiai Tata Steel torna Masters csoportjában és 9 forduló után a 6 ponttal élen álló Caruana mögött So, Van Foreest és Firouzja társaságában 5,5 ponttal a holtversenyes 2. helyen áll. A Challengers csoportban 6 ponttal hármas holtversenyben Anton Guijarro, L’Ami és Eljanov áll az élen veretlenül a szintén veretlen 5,5 pontos Ganguly előtt.

Tanulmány
Ladislav Prokes (1886–1966) cseh szerző 1946-os művében a h2-gyalog okoz némi fejfájást, de világos három erős bástyalépés után nyerésre áll: 1.Bh1!! Ka2 (1…Bg1+ 2.Ke2 nyer.) 2.Bc1!! Kb2 (2…Kb3 2.Be1 Bg1 3.Bc3+ Ka2 4.Kc2 h1V 5.Ba3 matt.) 3.Be1!! Bg1 (3…Kb3 4.Bc7 nyer.) 4.Bc2+ Kb3 5.Bh2 nyer.

Biró Sándor
birosandor64@yahoo.com

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek