szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Sakksuli (381.)

Caissa Nemzetközi Sakkfesztivál
A csíkszeredai Caissa Sakk Klub (www.caissa.ro) az idén 22. alkalommal rendezi a megyeközpont hagyományos nemzetközi sakkfesztiválját, mely idéntől újabb tornával bővült és hat csoportot foglal magában. A Nagy Imre iskola sportcsarnokában augusztus 14-én 15 órakor elindulnak a sakkórák és kezdetét veszi a 7 fordulós klasszikus időbeosztású XXII. Caissa főcsoportja, melynek keretén belül a leigazolatlan sakkozók a Hobby-players csoportban mérhetik össze tudásukat. A főtornával párhuzamosan a 12 éven aluli gyerekek számára kiírt VI. Balogh János Emlékverseny zajlik, melynek utolsó fordulója után, augusztus 20-án feladványfejtés következik. Augusztus 21-én FIDE-Rapid és augusztus 22-én FIDE-Blitz versenyekre kerül sor. A torna főtámogatója az idén is Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa. A csíki verseny kapcsolódik az aradi (július 24–31.), szatmárnémeti (augusztus 2–8.) és korondi (szeptember 2–9.) tornákhoz, melyek főbírója a bukaresti Radu-Cătălin Chirilă nemzetközi versenyvezető.

Sakkverseny Gyergyócsomafalván
Vasárnap 9 órától a gyergyó­csomafalvi Üvegcsűr vendéglőben rapid sakkversenyre kerül sor. A Csomafalvi Napok keretében zajló hagyományos tornára bárki benevezhet, bővebb tájékoztatást a versenyrendező, Bege Károly (0725–101511, begekaroly@gmail.com) ad. Számítógépes versenyvezető: Balázs István.
Aranyérem a Mitropán
Évente megrendezik az ifjú sakkozók számára kiírt Mitropa-kupa csapatversenyt, melyen idén a magyar fiúk aranyérmet, a magyar lányok pedig bronzérmet szereztek. A májusi új magyar sakkvezetés első sikerét Ribli Zoltán nagymester szakmai vezetésével érte el.

Tanulmány
Egyenlőnek látszik az állás Ladislav Prokes 1943-as tanulmányában, azonban az f-gyalog egy ráterelő lépéssel mattba kergeti a vezérsakkoktól elfáradt sötét királyt: 1.g7+!! Vg7 (1…Ke7 2.Ve5 matt.) 2.Vb8+ Ke7 3.Vd8+ Ke6 4.Vd7+! Kf6 5.Vd4+ Kg6 6.f5+!! Kh6 (6…Kf5 7.Vg7 nyer.) 7.Vh4 matt.

Biró Sándor

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb