Sajtótörténeti konferencia

170 éves a székelyföldi újságírás

60

A székely nép 170 évvel ezelőtt is szabadságharcot folytatott, de sajnos most ismét ugyanaz a helyzet: a mostani szabadságharc egyik színhelye az úzvölgyi temető, ezért nagy az újságírók felelőssége, hogy mindezt közvetítsék a nagyvilág felé – ezekkel a szavakkal nyitotta meg A háromszéki sajtó kezdetei címmel szervezett sajtótörténeti konferenciát Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke pénteken Kézdivásárhelyen.

Sajtótörténeti konferenciát szervezett pénteken a Kéz­di­vásár­helyen megjelenő Szé­kely Hírmondó című lap alapításának 170 évfordulója alkalmából Ko­vászna Megye Tanácsa, a Ko­vászna Megyei Művelődési Központ és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete a kéz­di­vá­sárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.
Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke megnyitóbeszédében a 170 évvel ezelőtti és a jelenleg az Úzvölgyében zajló események között vont párhuzamot, mondván, hogy most is szabadságharc folyik, s „nagy az újságírók felelőssége, hogy mindezt közvetítsék a nagyvilág felé”.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett arra a tényre, hogy 170 évvel ezelőtt Bem József tábornok három lapot létesített: szinte egy időben jelent meg a Brassóban a Brassói Lap (április 16.), Csíksomlyón a Hadi Lap (május 27-án) és Kézdivásárhelyen a Székely Hírmondó (június 7-én). Mint mondta, „a Székely Hírmondó egyúttal Háromszék első lapkiadványa is volt, ezért az újság megjelenése egyben a háromszéki sajtó születésnapja is”.
A megyevezető emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy a Bem tábornok által adományozott tábori nyomda jelenleg a céhtörténeti múzeumban látható.
A jelen lévő háromszéki, brassói, nagyváradi és Hargita megyei, valamint kárpátaljai és magyarországi újságírókat köszöntötte Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere szintén köszöntötte, mondván, hogy a negyvennyolcas emlékekben bővelkedő céhes városban jelenleg is napilap, tévé és rádió működik.
A konferencia moderátora Szekeres Attila István heraldikus, a Háromszék napilap munkatársa sorra kérte fel előadásuk megtartására az előadókat. Elsőként Váry O. Péter, a Háromszék napilap munkatársa A háromszéki sajtó a kezdetektől 1989-ig című, jól dokumentált dolgozatát mutatta be; Józsa Zsuzsa, a Háromszék munkatársa olvasta fel Salamon Ferenc A Székely Hírmondó című tanulmányát; majd Ambrus Attila a Brassói Lapok, Sarány István a Hadi Lap, Matekovics János Zoltán pedig a Nemere című lap történetét ismertette, Szekeres Attila István pedig A Keleti Újság és Keöpeczi Sebestyén József címmel tartott előadást.
Végezetül Kőszeghy Elemér, a kárpátaljai Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lap főszerkesztője, a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének elnöke, valamint Szikora József, a budapesti Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek