2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Sajtmustra a Kalonda-tetőn

Sajtmustrával egybekötve tartotta soros gyűlését tegnap a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesülete. A tagság ezúttal a Zsombori család Kalonda-tetőn lévő gazdaságában találkozott, ahol új taggal is bővült az egyesület, de újabb tagfelvételi kérelmet is beiktattak. A bemutatott sajtokat kóstolva, kijelenthető: a sajtkészítők egyre magasabbra teszik a mércét.

Kézműves sajtok megmérettetése. Mesterkezek mestermunkái Fotó: Daczó Katalin
Kézműves sajtok megmérettetése. Mesterkezek mestermunkái Fotó: Daczó Katalin

[dropcap]Z[/dropcap]sombori István Kalonda-tetőn lévő gazdaságánál gyülekeztek vasárnap a sajtkészítő egyesület tagjai, hogy megvitassák az elmúlt időszak sajtos eseményeit. A találkozóra a sajtosok többsége nem érkezett üres „tarisznyával”, a legújabb sajtokat, sajtkülönlegességeket is elhozták, hogy versenyeztessék ezeket. A fehér asztalon ezúttal tizenhat sajtfélét lehetett végigkóstolni.

Többlépcsős tagfelvétel
A Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesülete közel négy évvel ezelőtt jött létre, aktív tagságának köszöngetően igazi céhhé nőtte ki magát. Az egyesülethez folyamatosan érkeznek a tagfelvételi kérelmek, azonban a „lépcsőket” mindenkinek végig kell járnia, mielőtt taggá válik. Az új tag két sajtmustrán is be kell mutassa sajtjait, ugyanakkor az egyesület által is elismert sajtkészítő tanfolyamoti el kell elvégezzen. A tizenkilenc tagú egyesületbe ezúttal Molnár Csabát vették fel, ugyanakkor iktatták Bálint Ágnes tagfelvételi kérelmét.
A szakmai szervezet elnöki tisztségét betöltő Sánduly Edit az elmúlt időszak tevékenységéről adott számadást. A Kalonda-tetőn egy magyarországi tanulmányút tervezett útvonalát, programját is megbeszélte a tagság.

Sajtkóstolás, pontozás
A találkozó egyik legizgalmasabb és ízletesebb pontja a sajtmustra volt. Az egyesület tagjai minden találkozón versenyeztetik sajtjaikat. Az asztalon ezúttal tizenhat sajtféle és egy tejkészítményt kapott helyet. Az újságíró sem maradt feladat nélkül, magam is végigkóstolhattam és pontozhattam a felsorakozott kézműves sajtokat.
– A vásárlók is sokfélék, így az ízlések is különböznek – mondta Sánduly Edit elnök a feladattal való megbízásomkor.
A szín-, forma- és ízvilág mellett egy-egy számjegy különböztette meg a sajtokat, így a készítők neve nem volt ismert a zsűri tagjai előtt. A kemény sajtok mellett itt több félkemény és lágy sajtot is felvonultattak a készítők, de sajtkülönlegességek is helyet kaptak az asztalon. A borban érlelt, füstölt, chilis, fokhagymás sajtok mellett Hargita sajtok is felsorakoztak a mustrán. A Hargita sajt receptjét az egyesület tagjai dolgozták ki, és immár levédett, bejegyzett márkanév. A Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre több egyesületi tag készíti a Hargita sajtot. A többtagú zsűri pontozása alapján két műhely Hargita sajtja is dobogós helyezést ért el.
A kemény sajtoknál Kedves Tamás, Sándor Huba, Antal Tibor sajtjai kapták a legtöbb pontszámot. A félkemény sajtoknál Bálint Ágnes, Bálint Attila, Molnár Csaba, a lágy sajtoknál pedig Bálint Ágnes, Sándor Huba, Zsombori István sajtjai érték el a legmagasabb pontszámot.
A sajtkülönlegességeknél Bálint Ágnes, Antal Tibor, Sándor Huba kézműves sajtjai gyűjtötték be a legtöbb pontot.
A szakmai találkozókat az egyesület tagjainál felváltva szervezik, így egymás gazdaságát is megismerhetik a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének tagjai.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb