Saját maguk elfogadását gyakorolják

Tábor cukorbeteg gyermekeknek

64

Gyermekek, fiatalok és szüleik számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget, csapatmunkát és segít betegségük elfogadásában a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyermek Cukorbetegek Egyesületének tábora. A megye különböző falvaiból, városaiból érkező gyermekek és fiatal felnőttek a gyergyószentmiklósi Négyes kempingnél táboroznak vasárnapig.

Még nem elég megértők az iskolák. Érzékenyítés Fotó: Szőcs Zsuzsanna

Kétéves a táborlakók legkisebbje, a legnagyobb pedig huszonöt – ez nagyon jó a szervezők szerint, mert a nagyok odafigyelnek a kicsikre, a kicsik pedig felnéznek rájuk.
– A kézműves-foglalkozások és a terápiás tevékenységek a gyermekeket célozzák, de a szülőkre is odafigyelünk. Az édesanyáknak fodrász és manikűrös áll rendelkezésükre, hogy rövid időre tehermentesítsük őket a 24 órás szolgálat alól – mondta el Suciu Zita, a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyermek Cukorbetegek Egyesületének elnöke.
A résztvevők Szőcs Zsuzsannának és Lutz Leventének köszönhetően változatos programokkal tölthetik az időt. A Pro Terra Alapítvány tagjai kézműves-tevékenységekkel, íjászattal, rovásírással és csapatjátékokkal készültek, mindezek célja, hogy a gyermekek saját betegségüket elfogadva tudjanak boldogulni a mindennapokban. A tábor ideje alatt ingyenes fogászati ellátást is igénybe vehetnek a résztvevők.

– A tábor mindenki számára nyitott, szívesen látunk bárkit, aki szeretne betekinteni egy cukorbeteg gyermek mindennapjaiba, hiszen példaértékű az a felelősségtudat és fegyelem, ami őket jellemzi. Fontosnak tartom azt is, hogy iskolákban beszéljünk erről, tájékoztassuk egészséges társaikat, pedagógusokat arról, hogy mivel jár ez a betegség, miért kell például az iskolában vércukorszintet mérnie és többször ennie a cukorbetegséggel élő gyermeknek. Sajnos ezen a téren egyelőre nem tapasztaltam nyitottságot, de reméljük, hogy a helyzet idővel változni fog – összegezte tapasztalatait az egyesület elnöke.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek