Saját kultúrájukba kóstolhatnak bele

12. Csűrdöngölő Néptánctábor Borzsovában

263

Ismét Csíkborzsovában összpontosul egy hétig a néptánc-, népzene- és hagyományszeretet: idén tizenkettedik alkalommal tartják a Csűrdöngölő Néptánctábort Onodi Attila táncoktató portáján július 28. és augusztus 3. között. A külföldiek és a helyiek körében egyaránt rendkívül népszerű tánctábor idei újdonsága, hogy a gyermekek számára is külön foglalkozásokkal készültek a szervezők.

Áll a bál. Idén különösen figyelnek a gyerekekre fotó: László F. Csaba

Gyorsan betört a nyugati kultúra a Kárpát-medencébe, ennek ellensúlyozására hozták létre a tánctábort, ahol a minőség sokkal előbbre való a mennyiségnél, ezért a szervezők – Onodi Attila és Onodi Csécsi Katalin táncoktatók – bevallása szerint nem tömegtábort tartanak Csíkborzsovában.
A borzsovai Csűrdöngölő mindig is arról volt híres, hogy különbnél különb helyszínekről érkeztek a táborozók és a vendégfellépők. Idén egy japán–amerikai, egy horvát és egy vajdasági magyar prímás, illetve Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, valamint Csákányi Zoltán néprajzkutató is megtiszteli jelenlétével és előadásával az eseményt – tudtuk meg Onodi Attilától.
– Az idei tábor különlegessége, hogy ezúttal a gyermekeknek külön foglalkozásokkal készültünk, a tánc- és énekoktatás mellett a délutáni órákban kézművességet – többek között nemezelést, bútorfestést, kukoricacsuhébábu-készítést – is tanulnak. Az egészben az a legjobb, hogy rengeteg helybéli érdeklődik a néptánctábor programjai iránt, amellyel végső soron az is a célunk, hogy ők belekóstoljanak saját hagyományos kultúrájukba – mutatott rá a táborszervező-házigazda. Ebbe egyébként az is beletartozik, hogy hagyományos helyi ételeket fogyasztanak, illetve azok elkészítését is megtanulják a táborozók – mondta Onodi Csécsi Katalin. Rámutatott, fontos számukra, hogy aki innen hazamegy, ne Kínában gyártott csíksomlyói hűtőmágnessel, hanem autentikus emléktárgyakkal térjen haza.
Amint a szervezőktől megtudtuk, mindig nagy hangsúlyt fektetnek a csíki táncok oktatására, azonban évente készülnek különlegességekkel is, így idén magyarpéterlaki és szászcsávási táncokat is oktatnak a táborban. A táborlakók egyébként több mint negyvenen vannak idén, hozzájuk kapcsolódnak be esténként a borzsovaiak, a környékbeli falvak lakói, illetve a csíkszeredaiak is. A cél mindig az, hogy családias legyen a hangulat, ezért egyrészt hatvannál több táborlakót nem szoktak fogadni, ugyanakkor a résztvevők 90 százaléka visszatérő vendég, így a bensőséges viszony eleve adott.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.