Saját kézbe vennék a tejbegyűjtőket

Négy csarnokot vásárolna a gyergyóremetei gazdaegyesület

1 304

Öt tejbegyűjtő található Gyer­gyó­remetén, ezekből vásárolna meg négyet a helyi gazdaegyesület. Az elsőként áruba bocsátott tejbegyűjtő árverését ma tartják.

Laczkó-Albert Elemér. Az önkormányzat is támogatja a gazdaegyesület terveit

Négy tejbegyűjtőt vásárolna meg a felszámolás alatt álló gyergyóremetei tejporgyártól a helyi gazdaszervezet. Céljuk megvalósításához a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületéhez nyújtottak be pályázatot: csarnokvásárlási terveikhez közel 26 ezer lejes vissza nem térítendő támogatást kaptak.
Czikó Dezső, a gyergyó­re­metei egyesület tejügyekkel foglalkozó koordinátora lapunk érdeklődésére elmondta, a kiszemelt négyből három tejbegyűjtőt jelenleg is bérelnek, amennyiben pedig sikeresen lebonyolítják az üzletet, a négy tejcsarnok felújítása lenne a következő lépés. Az épületben vízszerelési munkálatokra, a teraszokon pedig védőburkolat elhelyezésére van szükség, de egyéb tatarozási munkák is esedékesek a begyűjtőknél.
Marosfőtől Gyergyóhollóig negyvenhárom tejbegyűjtő egységgel rendelkezik Gyergyó­szé­ken a felszámolás alatt lévő remetei tejporgyár, ezek azonban nincsenek a legjobb állapotban – részletezte megkeresésünkre Gyer­gyó­remete polgármestere, Lacz­kó-Albert Elemér. Hozzátette, ezek mindegyikét árverésre bocsátották, a helyi gazdaegyesület pedig pályázat útján igyekszik tejcsarnokokat vásárolni.
– Ezért lenne fontos a megvásárlásuk, mert ameddig nem a mi tulajdonunkban vannak, fölösleges hasonló felújítást végezni – fogalmazott Czikó, hozzátéve: ma tartják az első licitet, a sikeres üzlet pedig a remetei gazdák számára is fontos lenne. Megjegyezte, a Gyergyóremetén termelt tej döntő hányadát a szovátai Hochland tejüzem vásárolja fel, ha pedig saját tulajdonú tejcsarnokai vannak a községnek, akkor érdemes lenne minőségi körülmények között használni ezeket.
Laczkó-Albert Elemér polgármester közölte, a felszámolóbiz­tos jelenleg azt tartja szem előtt, hogy először legyen meg a tejporgyár új tulajdonosa, és derüljön ki, hogy őt érdekli a tejbegyűjtők kérdése, avagy sem. Hozzátette: az önkormányzat természetesen mindenben támogatja a jelenleg 86 aktív tagot számláló egyesületet.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek