saját értékeink Felfedezése, Székelyföld gazdagítása: Pályaorientációs verseny

8

Pályaorientációs és szakmai vetélkedőt szerveztek tegnap a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola szaktanárai az alcsíki iskolák 7–8. osztályos tanulói számára. A Tivai Nagy Imre nyomában című vetélkedő célja az volt, hogy felhívják a diákok figyelmét a helyi értékekre, az itthon maradás lehetőségeire, a helyi vidékfejlesztés fontosságára.

Másodszor szervezett a csík­szentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola pályaorientációs versenyt, melyre saját iskolájából, Csík­bánkfalvából, Csíkszent­ki­rály­ról és Csíkszentsimonból jelentkeztek tanulói csoportok. Míg a tavaly különböző interaktív feladatok megoldásával mérték össze a diákok ismereteiket, idén előzetes felkészülést igénylő bemutatóikkal nevezhettek be a versenyre. A vetélkedő feltétele volt, hogy a tanulók négyfős csapatokban minél kreatívabb módon bemutassák a modern technikai eszközök felhasználásával helyi értékeikről szoló saját prezentációjukat.

Itthon maradásra ösztönzik a tanulókat
Az eseményen Vizi István, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy fiataljaink felfedezzék környezetükben azokat a lehetőségeket, amelyek körülveszik őket, hogy tudatosan próbáljanak pályát választani. A verseny lehetőséget teremt arra, hogy tájékozódjanak, kipróbálják saját képességeiket, és megértsék, hogy az élet állandó projekt, ahol folyamatosan célokat kell kitűzni, terveket szőni és megoldásokat keresni.
– Szeretnénk itthon maradásra ösztönözni tanulóinkat, mert most, mikor mindenki a jobb megélhetést keresi, lassan oda jutunk, hogy fiatalok nélkül maradnak falvaink, közösségeink, s ez minket is érint, idősebbeket, mert kik fogják fenntartani ezeket a közösségeket – fejtette ki az igazgató. Hangsúlyozta: természetesen fontos, hogy utazzanak, tájékozódjanak, más kultúrákat ismerjenek meg, de az legyen számukra a cél, hogy visszajöjjenek, itthon kamatoztassák tehetségüket és a saját közösségeik fennmaradására fordítsák a külföldön tanultakat.

Érdekes bemutatókkal készültek a diákok
Kivételes prezentációkat láthattunk úzvölgyi értékeinkről, falvainkban épült templomainkról, műemlékeinkről, kisvállalkozásainkról. Érdekes információkkal szolgált a csíkszentkirályi Kis Gazdák csapata beszámolójuk a csíkszentkirályi Borsáros fürdőről és lápról szólt, amely kevésbé ismert, mégis természeti értékeinek fontossága számottevő. Olyan védett növényfajták találhatók itt, amelyek Európa-szinten ritkák. Tájékoztatójukban a Csíkszentkirályi Agromec mezőgazdasági vállalkozásra is kitértek, amely – mint megtudtuk – 2018-ban megyeszinten a legtöbb profitot termelte a saját iparágában. Ferenc Katalin lovardájáról, annak felépüléséről és tevékenységeiről számolt be a Bánfi II nevű csíkbánkfalvi iskolában tanuló diákok csapata; a csíkszentsimoni Elefánt nevű csapat pedig még interjút is bemutatott, amelyet a falujukban rózsát termelő, virágzó vállalkozást vezető Sándor Zoltánnal készített. A zsűri a prezentációk értékelésekor a következő szempontokat vette figyelembe: a bemutató előkészítése, bemutatkozás, kreativitás, esztétikai szempontok. A szakmai résznél pontozták a bemutató felépítésének logikusságát és a konkrét adatközlés stílusát.

A vetélkedő nyertesei
A vetélkedőn első helyezést ért el a csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskola Kisgazdák csapata, második lett a Bánfi II., a Csíkbánkfalvi Márton Ferenc Általános Iskola diákcsapata, a harmadik díjat pedig a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola Elefánt nevű csapata érdemelte ki.
– Egy nagyon összetett, ötletes bemutató-sorozatot láthattunk helyi értékeinkről, arról, hogy az iskolánk által felkínált szakok elsajátításával is értéket teremthetünk, Székelyföldet fejleszthetjük – mondta el az esemény végén az egyik főszervező, Péter Laura turisztika szakos tanárnő.
A programot a Bethlen Gábor Alap, illetve a „Tivai Nagy Imre” Társaság támogatta.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek