Saját babaholmit is használhatnak a kórházban

83

Lehetőségük van mostantól a kismamáknak saját babaholmijukat használni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülött osztályán. Az újítás azért jelentős, mert ennek köszönhetően otthonosabb lesz mind az anyuka, mind pedig a kisbaba számára a kórházi tartózkodás. A csíkszeredai kórház a megyében utolsóként csatlakozott a kezdeményezéshez.

Már a csíkszeredai kórházban is saját ruhába bújtathatják az újszülötteket Fotó: László Róbert
Már a csíkszeredai kórházban is saját ruhába bújtathatják az újszülötteket Fotó: László Róbert

Több anyuka is elégedetlen volt azokkal a kórházi, évek óta használt ruhákkal, illetve lepedőkkel, amelyekbe az újszülötteket öltöztették a kórházban. Ugyanakkor nehezményezték, hogy így nem adódik meg a lehetőség, hogy már a kórházi tartózkodás ideje alatt hozzászokjanak ahhoz, hogy ők öltöztetik a babájukat.
A Csíki Anyák Egyesülete által nyilvánosan is közzétett lista szerint az anyukáknak 4-5 darab textilpelenkát, ugyancsak 4-5 darab eldobható pelenkát, nedves törlőkendőt, 4 darab bodyt, ugyanennyi ingecskét, három rugdalózót, egy kispaplant, egy pár zoknit, egy sapkát és 2-3 darab plédet kell bevinniük magukkal a szülészetre. Természetesen mindez nem kötelező, a régi rendszer szerint a kórházi eszközök használata továbbra is lehetséges – ismertette az egyesület a Facebook-oldalán.
– Felzárkózásról beszélhetünk, ugyanis a többi kórházban már hosszabb ideje működik ez a gyakorlat. Ebben a lehetőségben az otthonosság megteremtésének lehetősége az igazán értékes az újdonsült anyukák számára. Több visszajelzést is kaptunk tőlük az utóbbi időben, hogy igényt tartanának erre. Így aztán a két érintett kórházi részlegnek, az újszülött osztálynak, valamint a szülészetnek össze kellett hangolnia az együttműködést – mondta lapunknak Hompoth György, a kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa.
A szakorvos szerint az eddig használatos módszer megkönnyítette a kórházi alkalmazottak dolgát, hiszen így könnyebb volt a babákat gondozni. Az viszont fontosabb, hogy így az anyák közelebb kerülnek a babához és hozzászoknak már a kórházban a pelenkázáshoz és az öltöztetéshez. Nemcsak az saját babaholmik használatával teszik otthonosabbá a szülést, hanem azzal is, hogy azok, akik komplikációktól mentesen, természetes úton hozták világra gyermeküket, szülés után legtöbb két órával már ölbe vehetik a kicsit – ismertette a szakorvos.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.