Szükség van az utánpótlásra

129

Tavaly novemberben indult útjára a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) által szervezett Teljes Szívvel Forte (TSZ-Forte) elnevezésű képzés Csíksomlyón, amely idén áprilisig szolgál lelki feltöltődéssel és nyújt szakszerű zenei (és nemcsak) képzést a gyulafehérvári főegyházmegyében szolgáló zenecsoportok számára. Habár a négy hétvégéből álló foglalkozás csak a felénél tart, a szervezők máris levonták a következtetéseket: a program folytatásra érdemes.

Együtt muzsikálnak a zenei csoportok vezetői. Folytonosság Fotó: FIF

A Teljes Szívvel elnevezésű vezetőképzések részeként zenespecifikus programmal szólították meg az érdeklődő fiatalokat Csíksomlyón, ahol négy, nem egymást követő hétvégén önfejlesztéssel egybekötve lehet elsajátítani olyan készségeket, amelyek egy jól működő zenecsoport vezetésének feltételei. A rendhagyó program nemcsak közös gyakorlásból és éneklésből áll, komoly pszichológiai témákat is boncolgatnak a kiképzők. A részt vevő fiatalok különböző helyszíni és otthoni fejlesztő feladatokat megoldva haladnak a végső vizsga felé. Szabó István szervező lapunk kérdésére ismertette a képzés célját: az egyházmegyénkben működő zenecsoportok, Istenhez méltó zenével szolgáljanak templomainkban.
– A cél eléréséhez létfontosságú a katolikus egyház tanításával megegyező (zenei) szemlélet átadása, valamint a jó vezetők nevelése. A liturgikus templomi énekléshez szükséges ismernünk, hogy a szentmise bizonyos részeinek szövege kötött, azon nem változtathatunk, a dallammal ellentétben – jegyezte meg a szervező.
Hozzáfűzte: a gyakorlati zeneképzés mellett az önismeret is szerves része a programnak, tematikus hétvégéken segítik elő a vezetői készségek erősítését.
Mint ismertették, a személyiségtípusok felismerése mellett a konfliktusok megoldása is terítékre kerül, az éneklés pedig csak az önfejlesztés után következik. Egyébként 27 fiatal vesz részt a képzésen, akik közül Nagy Hunor, a csíkszentgyörgyi és bánkfalvi +Szeb-B-Ifik+ zenekar tagja, úgy fogalmazott, hogy a lelkesedés újraélesztése érdekében tartja fontosnak a képzést, mert úgy tapasztalja, hogy hanyatlani kezdett a helyi ifjúsági csoport. Hozzátette, reményei szerint lesz utánpótlás a következő generációban, és nem fog elveszni a sokéves befektetett munka.
– Ez a képzés sokat segít abban, hogy okosabban álljunk hozzá az énekléshez, de egyáltalán a szervezéshez is, hiszen egy ifjúsági, vagy bármilyen jellegű csoport nem működik erős, határozott hangok nélkül. Számomra fontos az, hogy lehetőség van a beszélgetésre és az egyéni tapasztalatok megosztására is – osztotta meg tapasztalatát Nagy Hunor.
Szabó J. István a Hargita Népé-
nek úgy nyilatkozott, látszik a résztvevőkön, hogy szükség lesz még hasonló programokra, ezért minden bizonnyal folytatódik majd a zenecsoport-vezető képzés Csíksomlyón.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.