Szűkös a büdzsé, de tiszta a képlete

96

Egyetértésben, különösebb cse­te­paté nélkül, rendkívüli tanácsülésen szavazta meg a város idei, a tavalyihoz viszonyítva jóval karcsúbb költségvetését az ud­var­helyi önkormányzati testület. A február 16-i, pénteki soron kívüli ülésen több fontos beruházásról is döntöttek a városatyák.

Ellenvetés nélkül szavazták meg az idei költségvetést. Külső forrásokat próbálnak bevonni Fotó: Lőrincz Csaba

Meglehetősen szűk keretek között mozog, de tiszta és átlátható a város költségvetése.
– Nehéz év lesz, de megszorítjuk a nadrágszíjat 2018-ban, és úgy dolgozunk, hogy munkánknak látható eredménye legyen – vázolta az ülés elején az idei kilátásokat Gálfi Árpád polgármester, hozzátéve, hogy a tervezettnél jóval kevesebb pénz jut beruházásokra, fejlesztésekre, működésre, de a városvezetés minden hazai és anyaországi pályázati lehetőséggel élni fog, hogy pótolja a hiányt.
A költségvetés-tervezetet Jakab Attila városmenedzser mutatta be. Elmondta: Székely­udvar­hely ebben az évben összesen 69,1 millió lejt fordíthat kiadásokra. Ez az összeg az 58,44 millió lejre becsült bevételekből származik (jövedelemadó, áfából visszaosztott pénz, helyi adók és illetékek, bérbeadások, PNDL-s pályázatok, állami szubvenció az egészségügy finanszírozására, egyebek), illetve a tavalyról megmaradt 10,64 millió lejes tételből tevődik össze.
A büdzséből a legnagyobb összeget, mintegy 18,22 millió lejt (26,37%) az adminisztráció és közszolgáltatás, a legszerényebb tételt, 720 ezer lejt pedig a gazdaságélénkítő projektek finanszírozására különítették el. A leosztás szerint a szociális gondoskodásra 8,46 millió, az oktatásra 7,61 millió, a sport- és szabadidős tevékenységekre 5,68 millió, a kultúrára 5,19 millió lejt költhet el ebben az évben a város. Bár Sinka Arnold RMDSZ-es képviselőnek az volt a javaslata, hogy a Haáz Rezső Múzeum költségvetését toldják meg 100 ezer lejjel, módosítója elbukott.
Az idénre tervezett nagyobb beruházásokkal kapcsolatosan a városmenedzser elmondta: a tervezetben csak azokat a beruházásokat tüntették fel, amelyekre megvan a biztos anyagi forrás. A lajstromon szerepel többek között a Székelytámadt vár felújítása – a műemlék rehabilitálására pályázni fog a város, a dokumentációk elkészítésére összesen 400 ezer lejt szántak. Ennél a fejezetnél kisebb vitát kavart az RMDSZ-frakciónak az a javaslata, hogy az összeget a vár körül megüresedett ingatlan(ok) megvásárlására költsék. Az ügyben kompromisszumos megoldásra jutottak: 10 ezer lejt különítettek el az épületek felértékelésére.
A költségvetésben egyébként a legnagyobb summát az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermére (2,75 millió lej), valamint Szejkefürdő víz-és szennyvízhálózatának kiépítésére (2,22 millió lej) különítettek el. A beruházási lajstromon szerepel továbbá a városi piacnak (180 ezer lej) és a korcsolyapályának a befedése (1,61 milliór lej), a Kipi Kopi napközi épületének (500 ezer lej) és játszótereknek felújítása (350 ezer lej), a kábelek föld alá helyezése (350 ezer lej), a Csereháton épülő szociális lakások (183 ezer lej) és közszolgáltatások fejlesztése (640 ezer lej), a Szászok táborában a villanyhálózat bővítése (922 ezer lej), a távhőszolgáltatás fejlesztése (300 ezer lej) és a Bányai János Műszaki Kollégium műhelyének CNC-esztergagépekkel való felszerelése (95 ezer lej) is.
A polgármester szavai szerint „szűkös keretek között mozgó, de tiszta és átlátható” 2018-as költségvetést végül ellenvetés és tartózkodás nélkül szavazták meg az önkormányzati képviselők.
A pénteki soron kívüli ülésen döntöttek arról is, hogy a Megújulnak a játszótereink programban 224 ezer lejt fordítanak a Tomcsa Sándor utcai, és 168 ezer lejt az Ifjúság és Gyepes utca közötti játszótér felújítására. Határozattervezet született arról is, hogy az ökumenikus ravatalozóhoz vezető, forgalmas, 1 kilométer hosszú Ugron Gábor utcát 5,6 millió lejből kiszélesítik, leaszfaltozzák, valamint azt is megszavazták a városatyák, hogy a város 12 millió lejt pályázzon meg a Bányai János Műszaki Kollégium főépületének korszerűsítésére. Elfogadták továbbá a magánszemélyek és cégek által a Marin Preda Gimnázium és a városi kórház javára felajánlott 2700 és 5000 lej értékű összegeket, illetve, hogy Gálfi Árpád polgármester képviselje a várost a Harvíz Rt. közgyűlésén.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek