2021, január 18, hétfő.

Szórakozással nevelni a színház szeretetére

Sikeres évet zárt tavaly a gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport – amint a diákszínjátszó társulat alapítója és vezetője, Kolozsi Borsos Gábor színművész elmondta, úgy tűnik, sikerül talpra állnia a maroknyi közösségnek. Csalamádé elnevezésű nyári táboruk továbbra is népszerű, tevékenységük azonban nem csupán ennyiből áll: hetente többször is találkoznak, és gyakorlatilag megállás nélkül zajlik a munka. Kertész László beszámolója.

Szín-kron csoport. Közelebb kerülni a színház világához Fotó: Molnár Ilona

A hivatalos színházi társulatokkal ellentétben, nem évadokban gondolkodnak a Szín-kron csoportnál, a munka januárban kezdődik, és decemberben ér véget – mutatott rá Kolozsi Borsos Gábor színművész, aki hét éve alapította a gyergyószentmiklósi diákszínjátszó közösséget.
Jelenleg tizenöt – javarészt középiskolás – fiatal jár a csoport tevékenységeire, amelyeket igyekeznek rugalmasan kezelni: heti három alkalommal találkoznak, a foglalkozásokat vezető színész elmondása szerint pedig fontos, hogy mindenki legalább az egyik alkalommal jelen legyen. Az elmúlt időszakban általános iskolások is jelentkeztek a csoportba, aminek a vezető csak örülni tud.
– Eleinte kicsit tartottam a helyzettől, hisz korábban sosem dolgoztam ennyire fiatal korosztállyal, mára azonban rájöttem, hogy aggodalmam teljesen fölösleges volt – fogalmazott Kolozsi, mondván, úgy tűnik, hogy jót is tesz a csoport munkájának, ha a tagok már általános iskolás korban kipróbálják a diákszínjátszást. Hozzátette, örömteli, hogy a fiatalok mekkora érdeklődést tanúsítanak a színház világa iránt, amely rejtélyként jelenik meg a köreikben.
– Úgy gondolom, ez a rejtélyesség ragadja meg a figyelmüket, szívesen jönnek a foglalkozásokra, nem kell noszogatni őket – mondta a társulat vezetője, majd kiemelte: semmiféle elvárás nincs a fiatalokkal szemben, a Szín-kron csoport legfőbb célja az, hogy a gyerekek szórakozva szeressék meg a színházat, ugyanakkor hozzáértő nézők váljanak belőlük. Kolozsi megjegyezte: természetesen örömteli, ha később valaki ezt a pályát választja, de nem ez jelenti a prioritást a diákszínjátszásban.
Jelenleg egy zenés-verses pódiumműsorral készülnek, és terveik szerint idén is megtartják a Csalamádé tábort, melynek előadása – az eddigi humorosabb hangvételű darabokkal ellentétben – komolyabb témájú lesz, ezáltal pedig a diákokra is keményebb munka vár. A diákszínjátszó társulatról bővebben a www.szinkroncsoport.tk honlapon olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb