Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület – Szerződéskötésre hajtanak

69

Csak a rosszindulat és a nemtörődömség akadályozhatja meg, hogy a szentegyházi erdők védelmét és az észszerű erdőgazdálkodást zászlójára tűző Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület megkösse az első ügykezelési szerződését. Néhány dűlő esetében ugyanis nagyobb kiterjedésű, összefüggő területek tulajdonjogát sikerült tisztázniuk, és a következő hetek feladata éppen a „vakfoltokat” képező területek gazdáinak meggyőzése. Amennyiben ez sikerül, új fejezet kezdődik a szentegyházi erdők történetében.

Lőrincz Csaba. Területgondok

A tavaly januárban megalakult Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület fontos megvalósításhoz közeledik: amennyiben sikerül begyűjtenie egy-egy dűlő területeinek a még hiányzó tulajdonleveleit is, akkor egyesületi szinten mérethetik ki az adott területet, és szerződést köthetnek az ügykezelésre. Ez lenne az első adminisztrálási szerződése az egyesületnek.
– A teljes, 3000 hektáros erdőrészből mintegy 1800 hektárra már megvannak a tulajdonlevelek, az egyesületi tagok száma pedig meghaladta a 400-at. Pénteken indítjuk azt a kampányunkat, amelynek célja a hiányzó tulajdonlevelek gazdáinak a meggyőzése, hogy álljanak mellénk – közölte lapunkkal Lőrincz Csaba egyesületi alelnök. – A területeket közbirtokossági tulajdonból államosították, majd magánszemélyeknek szolgáltatták vissza. Egyénenként nem tudjuk megvédeni az erdőinket, és a fenntartható erdőgazdálkodás is lehetetlen lenne. Ezen akadályok leküzdésére hoztuk létre az egyesületet – emlékeztetett.
Az egyesület vezetőtanácsának tagjai január óta dolgoznak a területek tulajdonlevelek szerinti azonosításában. Az önkéntes munkával összeállított terjedelmes adatbázis világosan megmutatja, hogy a tulajdonjo­ gokkal hatalmas problémák vannak: például számtalan terület rég elhunyt elődök nevén van, a nagyon sok utód között pedig gyakorlatilag lehetetlen a helyzet tisztázása. Az egyetlen hatékony módszer az lehetne – véli Lőrincz Csaba –, ha a visszaszolgáltatásokat visszavonnák, ez azonban elképzelhetetlen. Ebben a helyzetben tehát csakis az jelenthet megoldást az erdők ügykezelésére nézve, ha az egyesületbe tömörülnek a tulajdonosok.
Szentegyházán egyébként látványosan visszaszorult tavaly az erdőlopás, ez nagyrészt az összefogásnak köszönhető.
– Mindenki megvívja a saját harcát: kezdve attól, hogy az önkéntesek a napi munka után időt szakítanak az egyesületi munkára, egészen addig, hogy a Szépvízi Magánerdészet idegen területen vállal feladatot – jegyezte meg Lőrincz Csaba.
Az egyesület számára egyébként nemrég személygépkocsit adományozott a Szentegyházi Gyer­mek­filharmóniát fenntartó alapítvány által Haáz Sándor kórusvezető, az egyesület pedig ezentúl is érzi a közösség és az önkormányzat támogatását.
Az egyesület idei legfőbb célkitűzése az első ügykezelési szerződés megkötése, továbbá csemeteültetést és az áfonyaszedés civilizáltabbá tételét is tervezik.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 15-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek