Személyesen vette át a csatlakozási kérelmet

Csíkszékre látogatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

447

A kiterjesztett tagságrendszere révén immár székelyföldi gazdák is csatlakozhatnak a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához. Az intézmény elnöke kétnapos látogatása keretében Csíkszeredában szakmai találkozón vett részt, majd Felcsíkon és a megyeszékhely szomszédságában különböző gazdaságokat keresett fel.

Győrffy Balázs. Körülnézett Felcsíkon az elnök

Május 23-án és 24-én Csíkszeredába és környékére látogatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Első programpontként a Csíkcsomortáni Szövetkezetet tekintette meg, ahol alkalma volt megismerni egy megalakulóban lévő szövetkezeti elképzelést és az alapításban kulcsszerepet játszó gazdákat.

Együtt tovább
23-án este szakmai kerekasztal keretében sor került a Kamara és a székelyföldi szervezetek, intézmények közötti együttműködési lehetőségek megvitatására. A találkozón rész vett Tánczos Barna szenátor; Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának gazdasági attaséja és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének Hargita, Kovászna és Maros megyei képviselői. A résztvevők megegyeztek abban, hogy erősíteni kell a határon túli és a magyarországi gazdák, gazdaszervezetek közötti kapcsolatokat, amelynek fontos stációja volt, hogy április 12-én a Székely Gazdaszervezetek Egyesület sikeresen csatlakozhatott a Magyar Gazdák Egyeztető Fórumához.

Kiterjesztett szolgáltatások
Tegnap Győrffy Balázs részt vett a Csíkkarcfalván és Csíkdánfalván megszervezetett gazdafórumokon, ahol közel 60 gazda jelent meg. A találkozókon kifejtette, nagy öröm számára, hogy a külhoni gazdák részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a pártoló tagság igénylésére. Habár a Kamara szolgáltatásai elsősorban a magyarországi gazdák szempontjából voltak elképzelve, ennek ellenére nem kizárt, hogy a közeljövőben a határon túli gazdák is egyre nagyobb arányban tudnak majd hozzáférni a tagsággal járó különböző kedvezményekhez. Jelenleg a Kamara elsősorban információtranszferrel és kapcsolathálójának rendelkezésére bocsátásával tud a székelyföldi gazdák rendelkezésére állni. Győrffy Balázs hozzászólásában kiemelte, hogy számos olyan magyar gazda is tagja a rendszernek, akik határokon átnyúló tevékenységet folytatnak, és az ezekkel való kapcsolatfelvétel segítheti a székelyföldi termelőket.
Mindkét gazdatalálkozón szóba került a Közös Agrárpolitika (KAP) és a közelgő európai uniós választások közötti kapcsolat. A fórumok kiemelt meghívottjai felhívták a figyelmet arra, hogy az elkövetkező tervezési időszak támogatáspolitikáját meghatározó dokumentumok még nem véglegesek, és ezek alakításához akkor tudunk hatékonyan hozzájárulni, ha erős Kárpát-medencei érdekképviselet lesz az Európai Parlamentben. Az ezzel kapcsolatos döntések a székelyföldi gazdákat is közvetlenül érintik, mert a Közös Agrárpolitikába foglaltak fogják képezni az alapját a különböző támogatások mértékének meghatározásában.
A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Falugazdász-hálózata által szervezett gazdatalálkozók résztvevői részletes tájékoztatást kaptak az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében rövidesen meghirdetésre kerülő gazdaalapú pályázatokról. A falugazdászok a rendelkezésükre álló információk alapján válaszoltak a felmerülő kérdésekre, valamint kiemelték, hogy a térség településein hatékonyan közreműködnek a pályázattal kapcsolatos információk terjesztésében és előre bejelentett igények esetén a pályázatok összeállításában is szerepet vállalnak. Mindezeket a szolgáltatások ingyenesek.

Felcsíki terepszemle
A két gazdafórum után, illetve azokat követően Győrffy Balázs több felcsíki farmot is meglátogatott, amelyek között volt egy kifejezetten húsmarha-tenyésztésre, két tejtermelésre specializálódott gazdaság, egy vegyesfarm, egy biotej termelésre specializálódott gazdasági egység és egy kertészet. A meglátogatott gazdák nagyobb része már igényelte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagságát, de volt olyan termelő is, aki személyesen nyújtotta át az elnöknek csatlakozási kérelmét.
Körútjának végén Győrffy Balázs a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőivel folytatott rövid ismerkedő beszélgetést követően meglátogatta a szövetkezet keretében működő sajtüzemet is. Körútja végén a Kamara elnöke köszönetet mondott a tartalmas programszervezésért, és ígéretet tett arra, hogy amint ideje engedi, újra ellátogat a térségbe, hogy a felcsíki községek megismerése után az alcsíki térség gazdáival is találkozhasson.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek