Székelyföldön is számíthatunk a magyar gazdaságfejlesztésre

Üzleti fórummal kezdődött a Csík Expo

856

Mezőségi mintára Székelyföldön is lesz magyar állami támogatásból működő gazdaságfejlesztési program, egyelőre azonban még nem lehet tudni pontosan, hogy mikor – hangzott el a tegnap kezdődött Csík Expo üzleti fórumán.

Megnyílt a kiállítás és vásár. Bemutatkozás Fotó: László F. Csaba

Második alkalommal ad otthont az Erőss Zsolt Aréna a Csík Expo Fogyasztási Cikkek Nemzetközi Kiállításának és Vásárának. Az esemény hivatalos megnyitója tegnap volt, és a kiállítás vasárnapig látogatható.
Ráduly Róbert Kálmán polgármester köszöntötte elsőként a kiállító vállalkozókat és a potenciális vásárlókat. Visszaemlékezett az expó egykori, két évvel ezelőtt elhunyt szervezőjére, Csipor Attilára, akinek a lelkesedése tartotta életben évtizedeken keresztül a vásárt. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kiemelte annak fontosságát, hogy az expó nagyszerű lehetőség a bemutatkozásra, de a seregszemlére, illetve a tükörbenézésre is. Mint mondta, a vállalkozók állandó versenyben vannak, és ez folyamatosan arra készteti őket, hogy keressék magukban az újabb és jobb lehetőségeket, a fejlődés útjait. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a székelyföldi kis- és közepes vállalkozások bebizonyították, hogy itt is lehet sikereket elérni, ugyanakkor hozzátette, hogy az önkormányzatok feladata, hogy ezt a gazdasági fellendülést kedvező intézkedések meghozatalával segítse.
Orosz-Pál Levente, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális irodájának vezetője kifejtette, hogy az expónak köszönhetően már bizonyítottan jelentős sikerekről számolhatnak be.
– Ma már nemcsak a helyi vállalkozók, hanem az anyaországiak is szívesen jönnek ide. Hiánypótló mind a kiállítás, mind a konferencia, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a térség gazdasági fejlődéséhez. Tavaly 16 sikeres üzletet kötöttek meg az expót követően, továbbá összesen több mint 222 ezer eurós üzleti sikerről számolhatnak be a kiállítók – ismertette az adatokat az irodavezető.
A vásár hivatalos megnyitóját követő első tulajdonképpeni rendezvénye a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében megrendezett üzleti fórum volt, amelyet az üzletemberek, cégvezetők találkozója követett. Az üzleti fórum előadássorozatát Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója nyitotta, aki a Maros–Mezőség gazdaságfejlesztési program eredményeiről számolt be. Ugyanakkor közölte, mivel sokan érdeklődnek a program iránt, megerősítheti: a közeljövőben Székelyföldön is indul a mezőségihez hasonló gazdaságfejlesztési program, ezt maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is megígérte.
Mint részletezte, később derül ki, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel indul a program, mert még nem készült el a költségvetése. Hozzáfűzte, a mezőségi tapasztalatokból kiindulva átgondoltabban kell kiírni a pályázatokat, úgy, hogy azok a gazdák összefogásának, szövetkezetekbe tömörülésének kedvezzenek. Előadásában elhangzott: a mezőségi program keretében összesen 142 traktort vásároltak a sikeresen pályázó gazdák.
Mint arról korábban beszámoltunk, márciusban a Budapesten megtartott Kárpát-medencei Gazdasági kiállítás és konferencián Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még úgy nyilatkozott: egyelőre csak reméli, hogy a Mezőségben sikeresen lebonyolított gazdaságfejlesztési programot kiterjesztik a Székelyföldre, Partiumra, Dél-Erdélyre is. Akkor az elöljáró kérdésünkre elmondta: a Székelyföldön támogatásra érdemes ágaztok közül a mezőgazdaság kiemelkedik, mindazzal együtt, ami hozzákapcsolódik. Munkagépek, tenyészállatok vásárára, de a szántók, legelők tulajdonjogának tisztázására is pályázhatnak majd a székely gazdák.

Kiss Előd Gergely
Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek