Székely Porta bolt nyílik jövőben

133

Székely Porta név alatt elsősorban a turistáknak szánt, ám az interneten keresztül is elérhető boltot nyit jövő esztendőtől a helyi és környékbeli székely kézműves termékek értékesítésére a helyi önkormányzat­tal együttműködve a Madéfalvi Ökoturist Egyesület. Az áruk kiszállítására szánt járművet 40 ezer lejes beruházásból már meg is vásárolták.

Továbblépnek a madéfalvi gyümölcsfeldolgozó létrehozói. Székely Portában gondolkodnak

Mélyfagyasztott áruk szál­lít­ására is alkalmas ha­szon­járművet vá­sárolt a napokban a Madéfalvi Öko­turist Egyesület. Az ötéves, Németországból származó Volkswa­gen Transporter beszerzéséhez Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete a 2016-os pályázati támogatási rendszerén keresztül – 49 százalékos támogatási hányaddal – közel 20 ezer lejjel járult hozzá, amit a pályázó Ökoturist Egyesület önrészként még ugyanennyivel egészített ki – tájékoztatta lapunkat Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere.
Elárulta, a frissen vásárolt haszonjárműnek több feladatot is szánnak: a madéfalvi gyümölcsfeldolgozó manufaktúra szükségleteinek kiszolgálása mellett a furgonra az új helyi projekt, az ún. Székely Porta keretében forgalmazott termékek szállítására, árubeszerzésére is szükség lesz.
– A Székely Porta nevű projekt az Ökoturist Egyesület civil kezdeményezésére indul. A település fellendítését célzó turisztikai projekt több pillérre épül: a helyi tanács a Siculicidium-emlékmű környékén egy kulturális történelmi központot akar kialakítani. Az emlékmű környékén már eddig is számos változás történt: az emlékmű megújult, mögötte turisztikai beruházásként panzió létesült, de ugyancsak itt épül a kápolna is, a hozzá tartozó parkolókkal együtt. Az emlékmű közelébe kívánjuk költöztetni a turisztikai információs irodát, illetve itt nyitjuk meg a helyi termékboltot is. Ehhez kapcsolódik a Székely Porta projekt is, ami többek között a helyi és környékbeli, illetve a székely termék védjeggyel ellátott termékek rövid értékesítési láncát fedné le – fejtette ki lapunknak Szentes Csaba. Hozzátette, a Székely Porta projekten belül nemcsak a hagyományos boltot, hanem online áruértékesítési platformot is kialakítanak: székelyföldi árukínálatban azonban élesen különválasztják az ipari előállítású termékeket a kézműves, kis manufaktúrákban készített termékektől.
– Ráfoghatjuk, hogy székely termék az a kolbász is, amit lengyel disznó húsából és kínai fűszerpaprikából állítottak elő. De azt szeretnénk, hogy a választékban legyen olyan kolbász is, amely valóban, követhető módon a helyi János bácsi disznajából, a parajdi só és a bonyhádi paprika felhasználásával készült. Mert ha a helyi termékeinket a turizmusban akarjuk értékesíteni, akkor igenis bizonyítanunk kell, hogy ezek a termékek különböznek az áruházak tucattermékeitől – hangsúlyozta a település elöljárója. Elárulta, egy Székely Porta bolt Madéfalva testvértelepülésén, a madéfalvi veszedelem után Bukovinába menekült székelyek leszármazottai által belakott Bonyhádon is biztosan lesz.
A Vidékfejlesztési Egyesület támogatásával vásárolt hűtős haszonjármű Szentes szerint a helyi gyümölcsfeldolgozónak is hasznára válik, nem csupán a késztermékek kiszállításakor, hanem a környéki erdőkből felvásárolt erdei gyümölcsök begyűjtésekor is.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek