Szakmai gyakorlat Portugáliában

44

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola 18 környezetvédelem szakos diákja Erasmus+ pályázat által kapott lehetőséget háromhetes szakmai útra Lisszabonba, Portugália fővárosában.

Január 26-án indultunk Csíkszeredából, majd Budapesten a Ferihegyi repülőtérről Lisszabonba repültünk. Leszálláskor még fáradtan is mindenkit magával ragadott a meleg portugál levegő, amit a téli hónap ellenére is érezni lehetett.
A háromhetes gyakorlatot az Instituto Nacional de Saude Doutor Richardo Jorge környezetvédelmi intézetben, valamint a Lisszaboni Tudományegyetem Kémia Karán töltöttük, ahol elméleti oktatáson és laborgyakorlatokon vehettünk részt. Környezetvédelmi ismereteink bővítésében segítségünkre voltak az intézmény dolgozói, akiktől tanulhattunk különféle gombákról, baktériumokról, a vízben, levegőben és élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusokról, mintavételi módszerekről, és különböző műszerek használatáról. Az előadók, a gyakorlatvezetők és vendéglátóink egyaránt nagyon odaadóak és kedvesek voltak, szívesen és lelkesen tanultunk tőlük.
A délelőtti szakmai gyakorlat után a délutánjainkat kirándulásokkal, érdekességek, látványosságok látogatásával töltöttük. Számos múzeumot és templomot meglátogattunk, amelyeknek régisége és története teljesen magával ragadott. A világ egyik legnagyobb katolikus zarándokhelyére is eljutottunk, Fatimába; kontinensünk legnyugatibb pontját is megnézhettük, a Cabo da Rocát. Láttuk az Atlanti-óceán lélegzetelállító hullámait, Óbidos romantikus városát, a Batalha-i kolostort, voltunk ócenáriumban, állatkertben, botanikus kertben és még sok-sok gyönyörű helyen. A három hetet vizsgával zártuk, amely magában foglalta az itt tanultakat, és amely mindenkinek jól sikerült.
A Portugáliában töltött idő nemcsak szakmai tudással gazdagított bennünket, de betekintést is nyújtott egy teljesen más világba, életstílusba, egy egyedi szépséget kínáló fejlett nagyváros életébe. Hálásak vagyunk iskolánknak, tanárainknak és az Erasmus+ pályázatnak azért a lehetőségért, hogy három hétig Portugáliában „élhettünk”. Felejthetetlen élmény marad, nemcsak az itt szerzett szakmai és nyelvtudás, hanem a gazdag kulturális élmény miatt is.

Sorbán Tímea,  X. B osztályos tanuló

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek