S akkor mégsem zombi ez a generáció?

Replikázott az UIET

651

Nem tartja reprezentatívnak a Székelyudvarhelyi Mikrovál­lal­kozók Szövetsége (SZMVSZ) által készített, az udvarhelyi középiskolás diákok tájékozottságát tesztelő közvélemény-kutatást az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET). Véleményük szerint a felmérés torz képet mutat.

Felháborodtak a fiatalok. Ennyire azért nem vészes szerintük… Fotó: UIET

A Székelyudvarhelyi Mikro­vállalkozók Szövetsége által készített felmérés nem a realitást tükrözi, ugyanakkor generációk közti ellentéteket szít, rombolja az idősek és a fiatalok közötti bizalmat – vélekedett az UIET elnöke, Imre Gábor és ügyvezető alelnöke, Tornai Gábor tegnap sajtótájékoztatón.
Az ifjúsági szervezet vezetői szerint a felmérés mindössze 238 tanulót érintett, ez a szám pedig nem reprezentálja az udvarhelyi középiskolás diákság tárgyi tudását, mivel sem az iskolák, sem pedig a megkérdezettek száma nem tükröz arányosságot.
Szeretnénk tudni, hogy mi volt a módszertana és a célja a statisztikai felmérésnek? – tette fel a kérdést Imre Gábor, aki úgy gondolja, hogy a feltett kérdések sem voltak egyértelműek. Tornai Szilárd szerint abból, hogy a megkérdezettek nem tudták, kicsoda Macron és hány tanácsosa van az udvarhelyi önkormányzatnak, ugyancsak nem lehet általános következtetést levonni a diákok politikai, közéleti tájékozottságára vonatkozóan.
Az UIET vezetői azt is kifogásolták, hogy az SZMVSZ kutatásában és a S akkor mi van? című kérdőívében egyaránt elenyésző a fiatalokról szóló kérdés, „mindenről szólnak, csak éppen nem a fiatalokról”.
Tavaly decemberben az UIET is készített egy felmérést: 490 végzős diákot faggattak élő szóban arról, hogy milyen rendezvényeket hiányolnak és milyen elképzeléseik, prioritásaik vannak.
– Ennek belső célja volt: a programterv összeállításában és információgyűjtésben segített. Ebből a kérdőívből is világosan látszik, hogy vannak alapvető társadalmi, közéleti, gyakorlati és elméleti hiányosságok, akár az oktatásban, de erre nem biztos, hogy a nyilvános kritika a legjobb reakció. Ilyen vitákat lehet és kell szakmai szinten is folytatni, az UIET ezután is ezt a célt tűzi ki – fejtette ki Tornai.
Az UIET-es kritikát nem kívánta kommentálni Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.
– Minden, amit mondani akartunk, beleértve a módszertant és azt is, hogy mennyire tartjuk reprezentatívnak, benne van a felmérésünkben. Véleménye természetesen bárkinek bármiről lehet, az UIET-eseknek is van. Nem kívánunk hozzászólni a kritikájukhoz és további sikereket kívánunk nekik – fogalmazott Jakab.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.