Rövidül a rohammentők és tűzoltók reakcióideje

Új, egységes diszpécserközpont nyílt

48

A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének csíkszeredai székhelyén tegnap nyitották meg a 112-es sürgősségi segélyhívószámot működtető egységes diszpécserszolgálatot. Ezentúl tehát közvetlen kapcsolatban állnak a tűzoltók, a megyei mentőszolgálat munkatársai és a rohammentősök (SMURD).

Az új központ átadásának azért van nagy jelentősége, mert a 112-es hívószám ötéves fennállása óta balesetekkor és tűz kitörésekor a különböző, életmentésre szakosodott egységek nem voltak közvetlen kapcsolatban egymással. Mostantól azonban Hargita megye bármelyik szegletéből érkező sürgősségi segélyhívás a Hunyadi János utcai központba fut be, ahonnan jóval hatékonyabban tudják riasztani az illetékes mentőegységeket.
Korábban ugyanis az intézményi és térbeli megosztottság képezte a perceket és akár emberéleteket is jelentő akadályt. A rohammentősök egyszerre állnak a tűzoltóság és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának alárendeltségében, míg a Hargita Megyei Mentőszolgálat az egészségügyi igazgatóság hatáskörébe tartozik. Egyes baleseteknél így megtörtént az, hogy egy időben érkezett a helyszínre a rohammentős, valamint a mentőszolgálatos autó, azonban nem volt szükség mindenki munkájára.
A tegnap megnyitott diszpécserszolgálatot egy korábbi parancsnoki iroda és egy étkezde helyiségében alakították ki, ahol kivetítőkön folyamatosan láthatók az aktuális bevetések, de még a valós időjárási viszonyok is az egész országra vonatkozóan. Ennek köszönhetően a természeti katasztrófákra is jobban fel tudnak készülni az arra illetékesek. A diszpécserszolgálat felszereléséhez szükséges támogatást, mintegy 125 ezer lejt Hargita Megye Tanácsa állta.
Andrei Jean-Adrian, Hargita megye prefektusa az átadáskor tartott köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az új diszpécserszolgálat a megye teljes lakosságának javát szolgálja. A prefektus a megyei tanács és a tűzoltóság kitartását és eredményes együttműködését méltatta, és sok sikert kívánt a folytatáshoz.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint nagyszerű megvalósítás, hogy végre együtt dolgozhatnak azok, akik a Hargita megyei lakosság biztonságáért és életéért felelnek. Hozzátette, ez az út a legjobb, amelyen elindultak, és amelyet követni kell a jövőben is.
– Külön hálás vagyok a hivatásos tűzoltóknak, hogy kitűnően együttműködnek az önkéntes tűzoltóegységekkel. Vannak még terveink: helikopter-leszállót építenénk, bővítenénk a megyei kórház sürgősségi osztályát, reméljük, hogy ezeket a célokat is sikerül megvalósítani annak érdekében, hogy Hargita megye példaértékű legyen az egész országban – mondta Borboly Csaba.
Stelian Cimpoeşu tűzoltóparancsnok az ünnepség végén elmondta, hogy az egységes diszpécserszolgálat a menedzseri és akciócsapatok együttműködésének köszönhetően jöhetett létre. Hozzátette, büszke arra, hogy megvalósították azt, amit célul kitűztek maguk elé.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.