Rövidebb műtétek, gyorsabb felépülés

Új műszerrel bővült a kórház felszereltsége Fotó: Nagy Levente
240

Sebészet, nőgyógyászat és urológia területén is használható orvosi műszert vásárolt a Gyergyó­szentmiklósi Városi Kórház. A Li­gasure-eszköz és -eljárás előnye, hogy gyors, hatékony és vérveszteség nélküli beavatkozást tesz lehetővé, így az orvosnak egyszerűbb dolga van, a beteg pedig gyorsabban gyógyulhat.

Új műszerrel bővült a kórház felszereltsége Fotó: Nagy Levente

Nagy lépésnek nevezte Ferenczi István kórház­me­nedzser, hogy sikerült megvásárolni a nyílt és lapa­rosz­kópos műtéteknél is használható korszerű műszert.
– Az önkormányzat támogatásával vásárolhattuk meg a berendezést. A kórház minden évben benyújtja eszközvásárlási igényét az egészségügyi minisztériumhoz, a kért összegnek 10 százalékát a fenntartónak, azaz a helyi önkormányzatnak kell biztosítania – mondta a kórházmenedzser.
Hozzátette, bár a minisztériumtól nem kapott pénzt a kórház, hogy új eszközöket vásároljon, az önkormányzat által e célra elkülönített pénzt felhasználhatta, így sikerült beszerezni a 230 ezer lej értékű műszert. A gyártó képviselői mutatták be azt az orvosoknak és asszisztenseknek, s jelen lesznek akkor is, amikor első alkalommal műtét során használják majd.
A Ligasure-eszköz és -módszer a sebészet, nőgyógyászat, urológia területén is alkalmazható, a gyergyószentmiklósi kórházban egyelőre két sebész fogja használni. Dr. Suciu András sebész tapasztalt a műszer használatában, ugyanis korábban már a marosvásárhelyi kórházban is dolgozott hasonlókkal. Elmondása szerint több előnye is van a műszernek és ennek az eljárásnak, hiszen tulajdonképpen több eszköz funkcióját végzi egyedül: fogni, vágni is tudnak vele, s vérzéscsillapításra is alkalmas.
A szakember szerint mind a sebész, mind pedig a beteg dolgát megkönnyíti. Rövidebb idő alatt tudják elvégezni a műtéteket, így rövidebb altatási időre van szükség, s ezáltal kevesebb rizikóval jár a beavatkozás, hiszen főként előrehaladott életkorban a hosszas altatás több kockázattal járhat. A páciensnek kevesebb időt kell kórházban töltenie, például laparoszkópos műtét esetén akár felére csökkenhet a gyógyulási idő, gyorsabb a felépülés. A sebésznek pedig kevesebb eszközt kell használnia, biztonságosabban tudja elvégezni a beavatkozást – mondta Suciu.
A kórházmenedzser azt is elmondta, további eszközökkel is bővül a kórház felszereltsége: még idén érkezik egy modern ultrahangkészülék a röntgenosztályra s egyéb kisebb, de fontos felszereléseket is vásárolnak, jövő év elején pedig további két ultrahangos berendezést vesznek.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.