Rovásírásban mérettettek meg

Fontos a hagyományápolás

98

Bár egyre kevesebb a jelentkező a 104. Ady Endre cserkészcsapat által meghirdetett Csíki rovásírásversenyre, a szervezők jövőre is tető alá hoznák az iskolásoknak szánt, a székely rovásírás hagyományát őrző versenyt.

Figyelmes fiatalok. Nemcsak látszólag ápolják a hagyományokat Fotó: László F. Csaba

Tizennégy csíkszentsimoni diák vett részt a tegnap megszervezett Csíki rovásírásversenyen, amelynek a Nagy István Művészeti Középiskola adott otthont. A diákok egyénileg vettek részt a versenyen, 3–5. osztályos, illetve 6–8. osztályos kategóriá­ban. A megmérettetés két részből állt. Első körben a diákok egy latin betűs szöveget kellett rovásírással átírjanak, majd egy rovásírásos szöveget latin betűs szövegre írtak át. A második körben rovásírásos szövegeket kellett olvasniuk.
Kérdésünkre a 104. Ady Endre cserkészcsapat vezetője, Solti Imre elmondta: a tizenkettedik alkalommal meghirdetett rovásírásversenyre összesen 14 diák jelentkezett. Tizenhárman az 3–5. osztályos kategóriában versenyeztek, egy diáklány pedig egyedül képviselte az 5–8. korosztályt, valamennyien a szentsimoni Endes József Általános Iskolából érkeztek.
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Csíki rovásírásversenyt. A feladatok szerkezete nem, de tartalma évről évre változik. A szervezők próbálnak figyelni arra, hogy az adott évben mely történelmi személyiség évfordulóját ünnepeljük. Idén Orbán Balázs A Székelyföld leírása című könyvéből vett idézeteket kellett a versenyző diákok rovásírással átírják.
– A már hagyományos rovásírásversenyünk célja székely múltunk nagyon szép emlékének ápolása, a mai körülmények közötti használta – fejtette ki Solti Imre
A verseny csak iskolásokat szólít meg. Viszont a cserkészotthonban tartanak korosztálytól függetlenül is foglalkozást, oktatást egyaránt.
– Az érdeklődés sajnos egyre inkább csökken az elmúlt évekhez képest. Talán a felgyorsult élet mellett a fiataloknak leszűkül az érdeklődési köre. De ezt sok mindenre lehetne fogni, például a számítógépre, a stresszre, az időhiányra stb. A gyermekeknél leginkább a szülőktől függ az érdeklődés mértéke. Általában azoknak a szülőknek gyerekei jelentkeznek a versenyre, akik odafigyelnek a hagyományok ápolására – mondta Solti Imre.
Jövőre is tervezik a versenyt, nem adják fel.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek