Rossz órában az óradíjról

113

Köztudott, hogy a Versenytanács „malmai” rendszerint lassan őrölnek. Tetszik, nem tetszik, ennek jobbára megvannak a maga objektív okai: időigényes, igen részletes és aprólékos kivizsgálást, akár évekre visszamenőleg is feltételez az az eljárás, amelyet a hatályos jogszabályok előírnak a Versenytanács számára. Az uniós irányelveket is érvényre juttató vonatkozó jogszabályozás önmagában is bonyolult, ilyen körülmények között pedig a szabálysértések és a bírságok kirovása sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt egyesek feltételeznék.

Amúgy a Versenytanács vizsgálati tevékenységét mindig is diszkréció kell övezze, s azokkal kapcsolatosan nem ajánlatos, sőt tiltott a menet közbeni információközlés. Amikor viszont befejeződik a kivizsgálás és megszületnek az azzal kapcsolatos okiratok, a Versenytanács közleményeket is nyilvánosságra hoz. Nem is olyan régen például arról adhattunk hírt, hogy a hazai akkumulátorgyártásban, -forgalmazásban és -kereskedelemben érdekelt jó néhány céget borsos büntetéssel „díjazott” a Versenytanács, bizonyos tisztességtelen és jogszerűtlen, azaz törvénysértő megegyezések okán. A minap arról szerezhettünk tudomást, hogy a Versenytanács 33 céget és 4 egyesületet büntetett meg összesen 23,42 millió lejjel, annak okán, hogy azok megegyeztek a minimális ár rögzítésében, illetve a minimális ár rögzítésének az elősegítésében az őrző-védő szolgáltatások piacán. Ugyanakkor a Versenytanács ajánlásokat fogalmazott meg a munkaügyi felügyelőség, a rendőrség és az adóhatóság felé is bizonyos törvényes előírások betartásának az ellenőrzése végett.
A tanács kivizsgálása szerint az egyesület tagjai megegyeztek abban, hogy egy minimális árat állapítsanak meg az őrzési szolgálatok óradíja tekintetében. Az érintett cégek azt állították, hogy a megegyezésre abból az okból került sor, mert a szóban forgó piac egyes szereplői túlontúl alacsony árakat alkalmaztak, még annál is kisebbet, mint amely csupán csak a kötelező törvényes minimális költségekkel „számolt”. Amúgy a Versenytanács által megbírságolt cégek között van a székelyudvarhelyi székhelyű Aramis-Ro Kft. is, amely esetében a Versenytanáccsal való beismerő jellegű együttműködés nyomán a bírság kvantumát összhangban a törvényes előírásokkal mérsékelték. A kivizsgálásra, illetve annak következtetéseire nem biztos, hogy pontot lehet tenni: a Biztonsági Szolgáltatások Patronátusa (PSS) egy közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben többek között az áll, hogy a Versenytanács kivizsgálása „egyaránt inkorrekt és igazságtalan volt, s az a vonatkozó jogszabályozási előírások téves értelmezésén alapult”. Következésképpen a patronátus fenntartja magának ama jogot, hogy megfellebbezze a Versenytanács döntését, élve a hazai jogszabályok biztosította lehetőségekkel, de az európai fórumokat is meg fogják keresni.

Hecser Zoltán 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.