A megyéből 5 ezer gazda ellenőrizheti napokon belül számláját: Folyósítják a támogatáselőleget

104

 

Gazdák a határban. Elsőként a növénytermesztők részesülnek a területalapú támogatáselőlegbő

Tegnaptól utalja a gazdáknak a 2019-re járó területalapú támogatáselőlegeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Hargita megyéből első körben ötezer gazdálkodó számíthat a földalapú támogatási pénzek beérkezésére. A tegnap elutalt előlegek várhatóan két napon belül megjelennek a gazdák bankszámláján.

Országos szinten 200 ezer, Hargita megyében első körben ötezer gazdálkodó bankszámlájára érkezik meg napokon belül az idei területalapú támogatáselőleg a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA). A támogatáselőleget azok kapják meg leghamarabb, akik nem rendelkeznek állatállománnyal és csak a legegyszerűbb alaptámogatásokat igényelték – jelentette ki lapunknak a tegnap elindult előlegfolyósítási kampány kapcsán Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. A támogatás-előlegben részesülő gazdák száma ugyanakkor a kezdeti ötezerhez képest napról napra bővül.
– Tegnapig első körben mintegy ötezer Hargita megyei gazda számára készítettük elő a kifizetést. A pénz várhatóan egy-két munkanapon belül meg is érkezik a folyószámlájukra. Előbb-utóbb mindenki sorra kerül, de nem egyszerre. Leghamarabb azon gazdák számára utaljuk a támogatáselőleget, akiknek nincs állata. Ez alól a törzskönyvezett állománnyal rendelkező juhosgazdák élveznek kivételt, részükre állatonként 12 euró támogatáselőleget folyósítunk – tette hozzá Haschi András.
A szakember lapunknak tételesen felsorolta azokat a területalapú támogatási jogcímeket, amelyekből a gazdák az előttünk álló másfél hónap alatt 70 vagy 85 százalékos előlegre számíthatnak: utóbbi, nagyobb előleghányad az agrár-környezetgazdálkodási csomagokra vonatkozik. Legkésőbb november végéig az egységes területalapú támogatás (SAPS) hektáronkénti 102,6 eurójából ez alkalommal 71,82 eurós előleget, azaz hektáronként 341 lejes előleget kapnak a gazdák. Az 5 hektárnál kisebb földterületet művelő kistermelők számára szóló 5 eurós redisztributív támogatásból a 70 százalékos előleg hektáronként 3,5 euróra rúg, ami 16 lejnek felel meg. A visszaosztott támogatásra jogosult gazdák második csoportjának – az 5 hektárnál többet, de 30 hektárnál kevesebbet művelők – esetében a 70 százalékos előleget hektáronként 48,7 euróra számítják, azaz a támogatásra jogosultak e jogcímből a napokban hektáronként 34 eurót, vagyis közel 162 lejt vehetnek kézbe. Előleget folyósítanak a zöldítési támogatásból is, aminek idei hektáronkénti mértékét 59,3 euróban határozták meg: ebből az előleg 41,5 euró, azaz 197 lej. Előlegben részesülnek a fiatal gazdálkodók is: a hektáronként 31,2 euróra rúgó kiegészítő támogatás 70 százalékaként 21,8 euró, vagyis közel 104 lej érkezésére számíthatnak a termelők. Az uniós állattenyésztési támogatásra (SCZ) jogosult juhtartók a 17,7 eurós egyedenkénti támogatásból előlegként 12,4 eurót folyósít az APIA – részletezte lapunknak Haschi. Hozzátette, a szarvasmarhatartók számára egyelőre azért sem utalhatják a támogatáselőleget, mert a gazdák – vállalásuk értelmében – támogatásra jelölt állományukat november 16-ig kötelesek megőrizni. A támogatásra elkülönített keretösszeget is a fenti határidő után összesített szarvasmarha-állományra kalkulálják.
– A támogatáselőlegek kifizetése időbe telik. Akinek ma elutaltuk az összeget, várhatóan két nap múlva számíthat az összeg beérkezésére, tehát a mai támogatás-kifizetési kampány indulásának hírére nem érdemes mindenkinek azonnal rohannia a bankba. De egy-két héten belül már sokaknak érdemes lehet a bankszámla ellenőrzése – fűzte hozzá az APIA Hargita megyei igazgatója.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek