Rossz állapotban a köztéri szobrok

57

Gyergyószentmiklós több köztéri szobra van rossz állapotban, sőt olyan is akad, amely jó ideje eltűnt a helyéről. Több köztéri alkotás rendbetételét tervezi a városvezetés a közeljövőben – mondta Nagy Zoltán alpolgármester.

gyergyo_szobor_lh_01

Sok gyergyószentmiklósinak feltűnt, hogy jó ideje nincs már a helyén a Fejér Dávid-szobor. Köztudott, hogy a régi kórház előtt álló alkotás többször esett már rongálás áldozatául, volt, hogy elforgatták a fejet, majd az orrot is letörték. Mint azt Nagy Zoltán alpolgármester sajtótájékoztatón elmondta, a szobrot alkotójához, Burján Gál Emilhez szállították, felújítás céljából. Amint elkészül, új helyre kerül majd, ahol óvva lesz a rongálóktól.
– Idén van a nagy tudású orvos halálának századik évfordulója, ez alkalomból szeretnénk elhelyezni a művet a városi kórház udvarán – közölte a városvezető.
Hozzátette, a talapzat elkészítése hamarosan el is kezdődik. A szobor régi, fél keresztet ábrázoló talapzatából új alkotás születik, hiszen kiegészítve, kereszt lesz belőle, az egészségügy szimbólumát formázva. Így a Fejér Dávid-szobor ügyének megoldása már folyamatban van, azonban több más köztéri alkotás is megrongálódott az elmúlt időszakban Gyergyószentmiklóson. A Petőfi Sándor-mellszobor és talapzataként szolgáló hősi emlékmű felújítás és átalakítás előtt áll, az elképzelés szerint más talapzatot készíttetnének számára, mely Bálint Károly, a szobor marosvásárhelyi alkotója számára is elfogadható, hiszen a jelenlegivel elégedetlen, ebből korábban nézeteltérések is adódtak. A restaurálást az év második felében tervezi az önkormányzat.
Az ugyanazon parkban található Kossuth Lajos-szobor – Miholcsa József alkotása – szintén igen rossz állapotban van, akárcsak talapzata, hiszen rendszeres kezelést igényelt volna, de erre az elmúlt években nem került sor. Nagy Zoltán szerint ez esetben igen alapos felújítás jöhet szóba vagy pedig újraöntés.
A főtéren található Szent Miklós-szobor – Burján Gál Emil műve – szintén megérdemelné, hogy rendbe tegyék. Az alpolgármester elmondása szerint ezt a főtéri park átépítésével egy időben szeretnék megvalósítani, azonban idén még nem számíthatnak erre a lakók, hiszen az átalakítás az integrált városrendezési terv része, e téren viszont ebben az évben csupán megyeszékhelyek kaphatnak támogatást.
Nagy Zoltán azt mondta, idén szeretnének nagyobb figyelmet fordítani a köztéri szobrokra, azok rendbetételére, emellett pedig újakat is elhelyeznek. A Batthyány Ignác Szakközépiskola előtt felújított térre kerül ki az intézmény névadójának szobra, valamint a Szent István-szobrot is szeretnék felállítani a megújult Bucsin negyedi téren, a templom szomszédságában.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.