Rönkhúzó verseny – Széki Vágta hatodszor

790

Jeles történelmi eseményekhez, jeles személyekhez kötődik idén a Széki Vágta mindegyik tervezett futama. Máris meghirdették a hatodik alkalommal jelentkező „paraszt vágta” 2018-as programját, az érdeklődő lovasok, a falusi közösségek május elsejéig jelentkezhetnek. Négy előfutamot terveznek a szervezők, a nyitány június 23-24-én lesz Farkaslakán.

Fotó: Asztalos Ágnes

Az első futam a Napvágta és a Győzelem ünnepe jelige alatt zajlik majd, a július elejére tervezett borzonti eseményt pedig a 907-es pozsonyi csata emlékére rendezik meg, amelyet a kora középkor egyik legjelentősebb ütközetének tartanak a történészek, és amelyben a honfoglaló magyarok döntő győzelmet arattak Liutpold bajor őrgróf seregei felett, aki Pannónia visszaszerzéséért tört a törzsszövetség területére. A július 21–22-i bögözi vágta a nándorfehérvári diadal (1456), az augusztus elejére kitűzött székelyudvarhelyi előfutam pedig Kőszeg 1532-es ostromának jegyében kerül megrendezésre. A döntő időpontja augusztus 25–26., az Oklánd és Karácsonyfalva határában zajló esemény a történész László Gyula emléke előtt tiszteleg.
A nagy népszerűségnek örvendő lovas megmérettetés újabb színfolttal, a „lóerők viadalával” bővül: mindegyik futam szombati programjában a Széki Rönkhúzó Verseny is helyet kapott. Kovács Nemes László versenyigazgató elmondása szerint alkalomszerűen már rendeztek ilyent, de a nagy igény és érdeklődés miatt állandó versenyszámmá léptették elő a munkalovak erőpróbáját.
Módosult néhány pontban a hatodik évébe lépő Széki Vágta lovas találkozó és seregszemle versenyszabályzata, a változások célja a vágta eredeti céljainak megőrzése. Idéntől összevonják a gyorsasági és ügyességi verseny eredményeit, mindkettőn ugyanazzal a lóval indulhat az adott lovas, továbbá csak saját tulajdonú jószággal lehet versenyezni (nem megengedett például a különböző lovardákból bérelt lovak „bevetése”). Megszüntetik ugyanakkor a 16 év alatti és fölötti kategóriát, és a csapatok tagjai csak ugyanazon községből kerülhetnek ki.
Jelentős értékű díjak várnak idén is a vágtán, illetve a rönkhúzó versenyen induló lovasokra, az első helyezettek például 3000 lejes „lovas ajándékot” kapnak. Az érdeklődők minden hasznos és szükséges információt megtalálnak a Széki Vágta Facebook-oldalán, illetve a karpatria.hu címen elérhető honlapon.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek